Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako pomoći onima u kreditima?

Analitičari: Fiksiranje tečaja 'švicarca' bio bi samo predah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dramatičan rast tečaja švicarskog franka natjerao je Vladu i bankare za zajednički stol. Pokušat će pronaći rješenje za građane koji imaju kredite u francima i koji u odnosu na protekle godina plaćaju, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna veće rate. Spominje se mađarski model fiksiranja tečaja.

Još prije nekoliko godina Melita Hreljac Ševčenko očekivala je pomoć države i banaka, a ni danas nije ništa bolje. 'I svaki mjesec takoreći 50, 100 kuna gore', kaže ona.

Pročitajte i ovo Luka Brkić - 1 Ekonomska analiza novog sukoba Ekonomski analitičar: "Ako sukob eskalira, svakako se treba bojati" Slika nije dostupna Banke mijenjaju anekse Udruga Franak prijavila nepravilnosti u konverzijama kredita

Divljanje tečaja svakodnevno se prati. Na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke i sada na najvišim razinama, prelazi šest kuna. Vlada razmatra model pomoći za građane koji otplaćuju kredite u francima. Spominje se sve više mađarski model i fiksiranje tečaja. U ministarstvu kao i u bankama još bez detalja. Ministrica financija Martina Dalić je bez komentara, kao i Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Hrvatska udruga banaka model susjeda ne smatra najboljim. 'Mađarska nam nikako ne bi trebala biti zemlja za uzor, jer oni su bili u financijskom i fiskalnom kolapsu i tada su povukli očajničke poteze', smatra Zoran Bohaček, predsjednik HUB-a. Slažu se i analitičari s porukom - moguće je, ali to je tek kratkoročno rješenje.

'On može osigurati eventualno neki predah za ove koji su se našli u najvećim problemima i poteškoćama, ali nakon toga datuma nekog do kojeg bi bilo fiksirano opet to treba netko platiti', ističe Luka Brkić, ekonomski analitičar. Realnijim se spominju povoljniji uvjeti za reprogram kredita u švicarskim francima. Pojedine banke već su smanjile kamate pa ta opcija korisnicima ne bi pomogla.

'S obzirom na tu činjenicu i činjenicu da smo klijentima ponudili cjeloviti model koji ipak može na neki način olakšati otplatu kredita u nekom bližem razdoblju ne vidimo prostor za daljnje snižavanje kamata', kaže Dario Gabrić iz Erste banke. Ako se Vladine namjere realiziraju, itekako će značiti korisnicima kredita u francima. Na ruku bi im mogla ići i predizborna godina u kojoj vladajući, uobičajeno pokušavaju svima ugoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene