Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amerikanci plaćenike žele obučiti u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blackwater, vodeća svjetska tvrtka za vrbovanje plaćenika po svijetu, tražio je od hrvatskog Ministarstva obrane da im iznajmi vojne poligone HV-a kako bi tu otvorili kampove i uvježbavali svoju privatnu vojsku.

Ministar obrane Berislav Rončević je osobno odbio ponudu Amerikanaca točno prije dvije godine, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPALILI 30 RAKETA Rusija priznala napad na vojni poligon u blizini poljske granice: "Ubili smo 180 stranih plaćenika" Slika nije dostupna OGLASIO SE I MORH VIDEO Rusi hrvatskom vojnom izaslaniku pokušali uručiti službenu notu, ali on je odbio. Pogledajte kako je to izgledalo

No predstavnici Blackwatera ne odustaju i ponovno su se sastali s pojedinim umirovljenim hrvatskim časnicima tražeći pomoć u pritisku na MORH kako bi im se iznajmili poligoni, te u regrutiranju novih plaćenika iz Hrvatske. 

Američki Blackwater želi obučavati svoje plaćenike u Slunju, na lokaciji Kukuzovac pored Sinja, Gašincima kraj Đakova i nedaleko od Knina. 

Amerikanci su proteklih mjeseci ponovno pojačali pritisak. U razgovorima koje su umirovljeni, ali i aktivni američki časnici iz moćnog Blackwatera vodili s našim umirovljenim časnicima, istaknuto je da ta tvrtka usko surađuje s američkom vladom i da vlasti u Hrvatskoj "pripaze" kakav će odgovor dati Amerikancima. 

MORH je potvrdio da je postojao interes Blackwatera, ali da nakon 2005. nisu zaprimili njihovu novu inicijativu. 

Na jednom od sastanaka Blackwatera i umirovljenih hrvatskih časnika bio je i general Marinko Krešić, koji je još 2005. odbio suradnju sa Blackwaterom, ne želeći okrvavljeni novac.
 
'Istina, Amerikanci su tražili poligone a, koliko čujem, takav zahtjev su ponovili i nedavno. Oni žarko žele koristiti našu vojnu infrastrukturu, ali i kao vojnik i kao građanin mislim da Hrvatska takve ponude ne bi trebala prihvatiti, jer bi se izravno ugrozila sigurnost zemlje. Ti se plaćenici šalju u Afganistan i Irak, a onda bi kampovi za obuku, koji se nalaze u Hrvatskoj, mogli postati meta', rekao je general Krešić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene