Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiowa Warriori

Amerikanci nam šalju 16 svojih helikoptera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oprema koja je proglašena viškom Oružanih snaga SAD-a uskoro će naći novi dom u Hrvatskoj.

Stručni tim Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH u sastavu dva pilota i tri inženjera boravili su u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama od 9. do 14. studenoga 2015., gdje su u Fort Braggu u državi Sjeverna Karolina i Redstone Arsenalu u Alabami proveli detaljan tehnički pregled helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te ostale imovine koja je predmet ponude Vlade SAD-a u sklopu donacije vojne opreme i naoružanja Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Riječ je o opremi koja je proglašena vojnim viškom Oružanih snaga SAD-a.

Ovaj pregled jedan je od posljednjih koraka u složenom procesu donacije helikoptera. U procesu se moraju definirati svi pojedinačni helikopteri, sustavi naoružanja, oprema helikoptera, streljivo i rakete, pričuvni dijelovi za višegodišnje održavanje, logistička i stručna potpora, alati i ispitno mjerna oprema, zemaljska opća i posebna oprema za opsluživanje helikoptera, dokumentacija helikoptera i opreme, informatički sustavi za potporu održavanju te modeli transporta helikoptera i imovine u RH.

Uz navedeno, proveden je pregled i odabir tri trenažera za obuku tehničara i pilota, i to, trenažer za obuku tehničara za održavanje motora, kompleksni trenažer za obuku tehničara i pilota po svim sustavima helikoptera te trenažer za obuku tehničara za sustave upravljanja, transmisiju i motor.
Tijekom posjeta održani su i razgovori koji su definirali daljnje korake u ugovaranju obuke pilota i tehničara kako bi se za nova sredstva i sposobnosti stvorili uvjeti za održivost dugi niz godina tijekom kojih će se helikopteri eksploatirati u OS RH.

ONI SU PRAVI HEROJI Nema predaha ni blagdanima ni noću

Vlada SAD ponudila je veliki broj helikoptera OH-58D, a stručni tim odabrao je 16 helikoptera koji su iz WRA programa (War Replacement Aircraft – zamjenski helikopteri koji nadoknađuju gubitke u operacijama). Ovim programom obuhvaćeno je 40-ak helikoptera koji su isporučivani postrojbama kopnene vojske SAD-a od 2012. do 2014. Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a. Od odabranih helikoptera, njih 14 još uvijek se nalazi u aktivnoj postrojbi kopnene vojske SAD-a što je jamstvo da će do sredine iduće godine biti u aktivnoj uporabi te će biti održavani prema propisanim standardima, odnosno neće se konzervirati na trajnom skladištu što značajno smanjuje troškove za Republiku Hrvatsku (dekonzervacija, pregled, ispitni letovi, ishođenje dozvola i plovidbenosti itd.).

Odabir sustava naoružanja za helikoptere proveden je na način da se oni mogu konfigurirati na sve četiri standardne inačice; strojnica-nevođene rakete, nevođene rakete-nevođene rakete, vođene rakete-vođene rakete, strojnica-vođene rakete. Odabrane količine streljiva i raketa omogućit će potpunu obuku pilota za sve zadaće za koje je helikopter OH-58D namijenjen.

Svi helikopteri imaju standardnu pasivnu zaštitu posade i vitalnih dijelova helikoptera te pripremu za postavljanje aktivnih protumjera.

Sve dogovoreno definirat će se u Ugovoru o donaciji. Ukoliko se donese pozitivna odluka i predmetni Ugovor se prihvati početkom 2016. godine, isporuka helikoptera i imovine može se očekivati u drugoj polovici 2016. godine, javljaju iz MORH-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene