Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šećer na kraju

Američku turneju Zoran Milanović završio u IBM-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj putovanja Zorana Milanovića u SAD je privlačenje ulaganja najvećih svjetskih IT kompanija.

Hrvatski premijer Zoran Milanović završio je u petak posjet Sjedinjenim Američkim Državama razgovorom sa čelnicima tvrtke IBM, te rekao da se u Hrvatsku vraća zadovoljan.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno"

 

Osim IBM-a s kojim je potpisan memorandum o suradnji, Milanović je ranije tijekom boravka na Istočnoj i Zapadnoj obali posjetio i Microsoft, Oracle, CISCO, IBM i Hewlett Packard, tvrtke koje sve imaju svoje predstavnike u Hrvatskoj .

Zadovoljan je, kako je rekao, jer se na tim susretima Hrvatska predstavila, proveo je vrijeme s liderima svjetske industrije i s firmama koje određuju kretanje svjetskog gospodarstva, ali je kazao da je to predstavljanje trebalo napraviti i ranije, ili on sam ili neki prije njega.

Milanovićeva turneja po Silicijskoj dolini završena

"Prepoznali smo informatičku industriju kao jedan od zamašnjaka hrvatskog izvoza, a izvoz roba i usluga, osim turizma gdje smo dobri a možemo biti bolji, dakle izvoz svega drugoga je jedini način da Hrvatska raste", rekao je.

Hrvatska treba znanje, više inženjera "što je nisam", rekao je. "To je teže završiti, ali to je jedini način da Hrvatska tu negdje između istoka od kojeg je nešto bolja i zapada od kojeg nije bolja nađe svoje mjesto", naglasio je premijer, dodajući da se zemlja mora usredotočiti na nekoliko ciljeva a ne na njih pedeset.

"Moramo ići naprosto jasno prema cilju, ali ne prema 50 ciljeva", rekao je.

Komentirao je uvođenje fiskalizacije za koji kaže da ga sada kupuju susjedne i ne samo susjedne države, naglasio da RH ima centralni obračun plaća, te da je vlada u približavanju građanima napravila ogromne promjene.

"To naravno nije odmah utjecalo na rast BDP-a i to ljudi možda ne mogu osjetiti odmah na svom džepu, ali Hrvatska je u nekoliko godina u tom segmentu postala jedna od bolje uređenih država u Europi...To što je sad recesija i kriza i što su na djelu stvari koje smo naslijedili, to je otegotna okolnost, ali ne smijemo biti malodušni i predati se", naglasio je premijer.

Milanović je u SAD-u boravio od 28. rujna, a osim razgovora s čelnim ljudima pet vodećih američkih informatičkih tvrtki sastao se i s hrvatskim iseljenicima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene