456524
456524
456524
456524
456524

Kovač: S novom američkom administracijom konsolidirati jugoistok Europe

  • , 09.11.2016., 12:27
  • Autor:
  • komentara

Nakon američkih predsjedničkih izbora 2016. za Hrvatsku je najvažnije da zajedno s novim predsjednikom i novom administracijom konsolidira stanje na jugoistoku Europe koje je još uvijek nestabilno, posebice u BiH gdje Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost, izjavio je nakon pobjede Donalda Trumpa potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Miro Kovač (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

"Sada je najvažnije za nas u Hrvatskoj da se pripremimo i da zajedno s novim predsjednikom i novom administracijom konsolidiramo stanje na jugoistoku Europe koje je još uvijek nestabilno", kazao je Kovač o američkim izborima 2016., navodeći kao primjer BiH, Makedoniju i Kosovo.

"Ima tu još dosta posla i Hrvatska mora dati svoj doprinos, pogotovo kada je riječ o BiH gdje Hrvatska ima odgovornost kao zemlja koja je potpisala Daytonski sporazum i ima odgovornost prema tamošnjim Hrvatima koji moraju biti ravnopravni s druga dva naroda", istaknuo je bivši ministar vanjskih poslova.

Smatra da tu važnu ulogu "medijatora, kreatora i sukreatora" rješavanja stanja na jugoistoku Europe ima i Hrvatska te ujedno ukazuje na važnost odnosa Rusije i SAD-a.

"Što se tiče vanjske politike, Amerikanci će morati nastaviti surađivati s Rusijom kako bi se rješavali svjetski problemi", zaključio je Kovač.

Znamo, nastavio je Kovač, da Rusija na ovo područje utječe putem energetske politike, prisutna je u BiH u entitetu Republike Srpske, prisutna je u Srbiji.

"Rusija je neizostavan partner kada je riječ o rješavanju i konsolidiranju stanja na jugoistoku Europe", ocijenio je Kovač. Istaknuo je da se u rješavanju tog pitanja hrvatska vlast mora "emancipirati" i mora sve učiniti na stabilnom uređenju BiH i pomoći Hrvatima.

Kovač priznaje da je za SAD jugoistok Europe manje važan od rata u Siriji i borbe protiv Islamske države (IS), ali je "na nama ovdje da potaknemo američku administraciju i iskoristimo naše članstvo u Europskoj uniji za stvaranje totalnog angažmana za sređivanje stvari na jugoistoku Europe".

Kovač je kazao da nije iznenađen Trumpovom pobjednom jer je on "inkarnirao mogućnost promjena u SAD-u, dok je Hillary Clinton inkarnirala status quo, tj. staru priču". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se