Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ima još dosta posla''

Kovač: S novom američkom administracijom konsolidirati jugoistok Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon američkih predsjedničkih izbora 2016. za Hrvatsku je najvažnije da zajedno s novim predsjednikom i novom administracijom konsolidira stanje na jugoistoku Europe koje je još uvijek nestabilno, posebice u BiH gdje Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost, izjavio je nakon pobjede Donalda Trumpa potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

"Sada je najvažnije za nas u Hrvatskoj da se pripremimo i da zajedno s novim predsjednikom i novom administracijom konsolidiramo stanje na jugoistoku Europe koje je još uvijek nestabilno", kazao je Kovač o američkim izborima 2016., navodeći kao primjer BiH, Makedoniju i Kosovo.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"Ima tu još dosta posla i Hrvatska mora dati svoj doprinos, pogotovo kada je riječ o BiH gdje Hrvatska ima odgovornost kao zemlja koja je potpisala Daytonski sporazum i ima odgovornost prema tamošnjim Hrvatima koji moraju biti ravnopravni s druga dva naroda", istaknuo je bivši ministar vanjskih poslova.

Smatra da tu važnu ulogu "medijatora, kreatora i sukreatora" rješavanja stanja na jugoistoku Europe ima i Hrvatska te ujedno ukazuje na važnost odnosa Rusije i SAD-a.

"Što se tiče vanjske politike, Amerikanci će morati nastaviti surađivati s Rusijom kako bi se rješavali svjetski problemi", zaključio je Kovač.

Znamo, nastavio je Kovač, da Rusija na ovo područje utječe putem energetske politike, prisutna je u BiH u entitetu Republike Srpske, prisutna je u Srbiji.

"Rusija je neizostavan partner kada je riječ o rješavanju i konsolidiranju stanja na jugoistoku Europe", ocijenio je Kovač. Istaknuo je da se u rješavanju tog pitanja hrvatska vlast mora "emancipirati" i mora sve učiniti na stabilnom uređenju BiH i pomoći Hrvatima.

Kovač priznaje da je za SAD jugoistok Europe manje važan od rata u Siriji i borbe protiv Islamske države (IS), ali je "na nama ovdje da potaknemo američku administraciju i iskoristimo naše članstvo u Europskoj uniji za stvaranje totalnog angažmana za sređivanje stvari na jugoistoku Europe".

Kovač je kazao da nije iznenađen Trumpovom pobjednom jer je on "inkarnirao mogućnost promjena u SAD-u, dok je Hillary Clinton inkarnirala status quo, tj. staru priču". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene