446124
446124
446124
446124
446124

Američka tvrtka kupila Farmeron - aplikaciju osječkog genijalca

  • , 10.08.2016., 12:59
  • Autor:
  • komentara

Matija Kopić je aplikaciju Farmeron osmislio kako bi pomogao ocu pri poslovima na farmi u Viljevcu, a kada ju je stvarao, nije mu bilo ni na kraj pameti da će olakšati posao farmerima u čitavom svijetu.

 
 
 
 
Matija Kopić (FOTO: Pixsell/Anto Magzan)
Matija Kopić (FOTO: Pixsell/Anto Magzan)

Aplikaciju Farmeron, koju je osmislio Osječanin Matija Kopić i koju je CNN 2012. godine uvrstio među 'sedam najluđih stvari na internetu', upravo je preuzela korporacija Virtus Nutrition, američka tvrtka specijalizirana za proizvodnju stočne hrane.

Kopić je aplikaciju osmislio kako bi pomogao ocu pri poslovima na farmi u Viljevcu, a kada ju je stvarao, nije mu bilo ni na kraj pameti da će olakšati posao farmerima u čitavom svijetu.

'Još od studentskih godina sam se interesirao za područje tehnologije u poljoprivredi i proizvodnji hrane jer sam i sam došao iz jednog takvog okruženja i iz jedne ruralne sredine', rekao je svojedobno Kopić, o čijemu se uspjehu raspisao i magazin Forbes, ali i koji je od tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića dobio odlikovanje zbog zasluge za izumiteljstvo u poljoprivredi.

'Za svaku životinju korisnik može brzo saznati kakav je reprodukcijski status, je li zdrava, koje aktivnosti nad njom treba izvršiti, obrezati joj papke ili ju cijepiti protiv nekakve bolesti', objasnio je Kopić aplikaciju koju je izradio 2010. godine.

Financijski iznos akvizicije nije navaden, no kada je Virtus Nutrition u pitanju, vrijedi istaknuti da je dio veće grupacije čiji je vlasnik Matt Swanson, biznismen i filantrop smješten u kalifornijskom Turlocku.

Farmeron će ostati zasebna kompanija, a Kopić na poziciji izvršnog direktora.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se