Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'BiH će biti dobar susjed i partner'

Amer Kapetanović: Povezati teritorij Hrvatske, no ne na štetu BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most Pelješac i zaobilaznica Neum najozbiljniji su prijedlozi za povezivanje hrvatskog teritorija, ali uvjet je da Bosna i Hercegovina ima otvoreni pristup moru, rekao je, među ostalim, Amer Kapetanović, pomoćnih BiH inoministra za sarajevsko 'Oslobođenje'.

Stručnjak za bilateralne odnose u BiH ministarstvu vanjskih poslova Kapetanović ističe kako su instrukcijeEuropske komisije za te prometne pravce -jasne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kod Hrvatske Kostajnice Četvorica migranata spašena iz rijeke Une, policija ih pronašla pothlađene i iznemogle Slika nije dostupna Sve službe na terenu Proglašene izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, bujične poplave prijete Rijeci i Primorju

'Svako od rješenja mora zadovoljavati tri kriterija: mora biti isplativo, imati pozitivan utjecaj na okoliš i mora imati pozitivni utjecaj na regionalni razvoj. Takvo će rješenje biti odabrano i financirano od EU, tim prije što ni Hrvatska niti BiH nemaju vlastita sredstva za te projekte', rekao je Kapetanović.

>>ANIMACIJA: Ovako bi trebao izgledati Pelješki most!

Pritom ističe kako će BiH Hrvatskoj 'biti dobar susjed i partner da to pitanje riješimo preko teritorija BiH, na način da to ne ugrožava naše interese, a pomaže Hrvatskoj', rekao je.

Ukazao je i na nužnost što bržeg rješavanja prometne izoliranosti Neuma, koji je s unutrašnjošću BiH povezan jako lošom cestom, pa će od 1. srpnja sve robe namijenjene toj općini u nju morati prolaziti preko Hrvatske, odnosno teritorija EU, što će biti vrlo komplicirano.

>>Uskoro novi trilateralni pregovori o 'neumskom koridoru'

Kapetanović je konstatirao kako je BiH sama kriva za probleme u kojima se našla, jer je kasnila s pripremama za ulazak Hrvatske u EU, što je sad dovelo u pitanje plasman dobrog dijela BiH izvoza. Istaknuo je kako će se i nakon 1. srpnja nastaviti pregovori s Hrvatskom s ciljem rješavanja preostalih otvorenih pitanja, a jedno od najvažnijih je konačno uređivanje međudržavne granice.

U BiH bi željeli da to bude na tragu sporazuma potpisanog još 1999., koji do danas nije ratificiran, jer su se pojavili prijepori oko razgraničenja kod Neumskog zaljeva, te na rijeci Uni.

>>Lagumdžija uvjeren da će rješenje za Neum biti pronađeno do ljeta

'Mi procjenjujemo da je riječ o dobrom sporazumu, najboljem koji u ovom trenutku možemo imati, uz fokus na dvije sporne točke, koje se mogu riješiti, a to su Ada kod Kostajnice na Uni i pitanje morskog razgraničenja', rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović u intervjuu za sarajevsko 'Oslobođenje', dodavši kako je sa stajališta BiH važno da 'ona ima ne samo svoje teritorijalne vode, nego i pravo na pristup otvorenome moru'. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene