Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suša pogodovala rastu

Ambrozija prijeti i u kolovozu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraj kolovoza posebno je problematičan za ljude alergične na ambroziju. Dugotrajne suše išle su na ruku ovom najbrže rastućem korovu. Zakon nalaže da se ambrozija mora ukloniti, a kazne su i do 7 tisuća kuna.

Šumi ambrozije više nema spasa. Najbrže šireći korov je u svom najsnažnijem cvatu, a uništavanje dovodi do kontra učinka. 'Postići će kontra efekt, ukoliko budu sad čupali ambroziju, koncentracije će biti višestruko visoke, tako da je najbolje sada pustiti, a ambrozija se suzbija sredinom sedmog i početkom osmog mjeseca', kazala je Barbara Stjepanović, iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje sve gore AGRESIVNA BILJKA Do 2050. bi u Europi 70 mil. ljudi moglo imati problema s njom Slika nije dostupna Kasno za uništavanje NAJGORE TEK DOLAZI Problem s kojim se bori svaki 10. Hrvat

>> Ambrozija krenula u alergijski 'pohod'

Za one koji to nisu učinili, zakon propisuje prekršajni postupak i novčane kazne. Novčanom kaznom od 500 do 1000 kuna kaznit će se fizička osoba. Od 1200 do 2 500 kuna za neuništavanje ambrozije kaznit će se fizička osoba obrtnik. Dok će pravna osoba platiti kaznu u visini od 2000 do 7000 tisuća kuna.

Iako su kazne za neuništavanje ambrozije vrlo visoke, polja obrasla ovim korovom i dalje možemo pronaći u neposrednoj blizini stambenih objekata. Nije ni čudo, kad se u cijelom Zagrebu o urednim parcelama brine jedan jedini poljoprivredni redar. A moguće je zemljišta držati uredno pokošena. Alergični na ambroziju barem bi malo lakše disali.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene