Obavijesti Video Pretražite Navigacija
39 glasova od 41

Alen Runac izabran za predsjednika varaždinske Županijske skupštine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alen Runac iz HDZ-a u utorak je većinom glasova na konstituirajućoj skupštinskoj sjednici izabran za predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije, a potpredsjednici su Zvonimir Sabati (HSS) i Krešimir Šalig (SDP).

U dvorani varaždinske Županijske palače bili su svi članovi Županijske skupštine, njih 41. Sa zajedničke izborne liste izabrano je osmero vijećnika HNS-a, šestero SDP-a, troje HSS-a te po jedan iz Hrvatskih laburista i HSU-a. Također sa zajedničke liste je i 12 vijećnika HDZ-a te jedan HSLS-a, a preostale dvije liste bile su stranačke - sedmero je vijećnika iz Narodne stranke - reformista te dvojica iz Živog zida.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Umjesto župana Radimira Čačića i njegovih zamjenika Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina, u Županijskoj su skupštini sjede reformisti Nenad Koščak, Mihael Liber i Vlasta Cindrić, dok će HNS-ovog ministra graditeljstva Predraga Štromara, zbog nespojive dužnosti, u predstavničkom tijelu Varaždinske županije mijenjati Božidar Hajsok.

Za dužnost predsjednika varaždinske Županijske skupštine Runac je dobio 39 glasova uz dva suzdržana vijećnika Živog zida. Jednak ishod glasovanja bio je i za potpredsjednike.

Novoizabrani predsjednik Županijske skupštine pozvao je na nastavak tradicije tolerantnosti u djelovanju predstavničkog tijela Varaždinske županije.

Župan Čačić je poručio vijećnicima da svatko osobno mora učiniti najviše što može za razvoj županije, ističući kako je vrijeme da se prekine dugogodišnja nespremnost na donošenje važnih odluka.

"Imamo stožernu stranku u državi (HDZ) koja će stati iza interesa građana ove županije. Imamo strateškog partnera te stranke (HNS) s dva ministra iz ove županije. Imamo u županiji podršku na projektima svih relevantnih političkih partnera. Ne sumnjam da će i velika stranka lijevog centra biti spremna podržati sve što ja važno", rekao je Čačić.

Pozivom na skupštinski rad predložio je i dopunu dnevnog reda konstituirajuće sjednice s dvije točke, pa je jednoglasno odlučeno da on posao župana ne obavlja u radnom odnosu, već samo za naknadu koja će biti u visini polovice plaće, a ušteda bi, rekao je Čačić, bila oko milijun kuna u četiri godine mandata te će ići u fond za nagrađivanje izvrsnosti.

Većinom glasova, uz suzdržani HNS iz kojega ne podupiru hitnost donošenja te odluke, smanjen je broj upravnih odjela Varaždinske županije s osam na šest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene