Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alarmantno: Svake godine samoubojstvo počini više od 800 Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke smatra da hrvatska Vlada treba hitno pronaći način da se spriječe samoubojstva.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj se od 1992. do danas ubilo oko 14.000 ljudi, a samo nešto manje ih se pokušalo ubiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 21-godišnjak iz Rusije Što je bilo na umu mladića koji je igrom 'Plavi kit' potaknuo na desetke samoubojstava Slika nije dostupna Nevidljive mreže Most Golden Gate dobit će zaštitu od samoubojica

"Svjesni smo da taj problem ne može i neće riješiti Vlada, baš kao ni jedno ministarstvo, ali svi zajedno moramo učiniti više da se ovo zlo umanji", ističe se u priopćenju UBIUDR-a, u kojemu se upozorava da je u Domovinskom ratu poginulo isto toliko ljudi koliko ih si je oduzelo život od 1992. do danas.

Zato ta udruga od Vlade traži da se "problem samoubojstava ne zataškava, ne skriva i ne gura pod tepih" jer se samo u proteklih deset godina u prosjeku svake godine ubilo više od 800 ljudi, a nema naznaka da će se taj broj smanjiti, to prije što, smatra UBIUDR, gotovo nitko ne poduzima ništa da se taj problem riješi.
Primjerice, prošle godine samoubojstvo su počinile 732 osobe, a 604 osobe su se pokušale ubiti. To su, ističe se, zastrašujuće brojke, poglavito ako se zna da nam na prvome mjestu treba biti borba za svakog čovjeka.

Prema nekim pokazateljima, u Hrvatskoj se do danas ubilo više od dvije tisuće hrvatskih branitelja, a možda ih je tri puta više pukušalo počiniti samoubojstvo.

U prosjeku najviše je samoubojica u dobi od 36 do 50 godina. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj se ubilo i nešto manje od stotinu osoba u dobi do 14 godina te više od 600 osoba u dobi od 15 do 18 godina.

Mediji, istina, u posljednje vrijeme vrlo malo ili gotovo ništa ne pišu o samoubojstvima jer bi takvi napisi mogli potaknuti i druge na taj čin, ali ni to nije znatno smanjilo broj počinjenih ili pokušanih suicida.

Crna statistika svrstava Hrvatsku čak na 10. mjesto u svijetu po broju samoubojstva žena, a na 13. mjesto u svijetu po broju samoubojstava muškaraca, ističe se u priopćenju UBIUDR-a i dodaje da se mora voditi računa o tome da je mnogo i jedan život koji si netko oduzme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene