Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Liječnici traže zaštitare: Više od 90 posto izloženo nekoj vrsti napada, prijeti se i Komori!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alarmantni podaci stižu iz liječničke komore! Od gotovo 1700 anketiranih liječnika više od 90 posto tvrdi da je bilo izloženo nekoj vrsti napada. Zbog toga liječnici traže hitnu pravnu zaštitu te da se u zdravstvene ustanove uvedu 24-satne zaštitarske službe.

Prvo dežurstvo u osječkom Domu zdravlja za dr. med. Mariju Prahin bilo je gotovo kobno. Fizički i verbalno ju je napala ovisnica o drogama.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

"Ja sam nažalost, doživjela i jedno i drugo. Nije nimalo ugodna situacija i nadam se da se više nikada neće ponoviti", kazala je dr. Prahin.

Cijeli slučaj je odmah prijavila policiji. Kaže kako su napadi na zdravstveno osoblje postali svakodnevni.

"Verbalni napadi su gotovo normala u medicini i prema liječnicima i medicinskom osoblju! I svakim danom je sve gore", kaže dr. Prahin.

To potvrđuje i istraživanje koje je provela Hrvatska liječnička komora.

"Zabrinjavajući je podatak da je 93 posto anketiranih liječnika bilo izvrnuto nasilju. Bilo ono verbalno ili fizičko", istaknuo je dopredsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Ozbiljnu prijetnju je dobilo i samo vodstvo liječničke komore.

"Na službeni mali liječničke komore došlo je jedno prijeteće pismo u kojem se vodstvu Komore zapravo prijeti smrću", kaže Luetić.

Sve su prijavili policiji. No, iz Komore poručuju kako tek malen broj liječnika odluči prijaviti napad. Zbog toga traže izmjenu Kaznenog zakona kako bi se napad na zdravstveno osoblje sudski gonio po službenoj dužnosti.

Ministarstvo pravosuđa prijedlog će razmotriti. Zaprimilo je prijedlog Hrvatske liječničke komore za novom zakonskom odredbom Kaznenog zakona ili za dopunom postojećih zakonskih odredbi Kaznenog zakona koji se odnose na kazneno djelo prisile i za kazneno djelo prijetnje. O navedenim prijedlozima raspravit će se na stručnoj razini i donijeti odluka.

Sa zahtjevima liječnika upoznat je i resorni ministar.

"Postoje nažalost napadi na liječnike, ali još više na medicinske sestre. Znam da ima neugodnosti koje nekada znaju doći i do fizičkog napada tako da to treba izanalizirati i tražiti rješenje u zakonskom smislu. No, nema brzih rješenja", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dok čekaju na pravnu zaštitu, liječnici nude trenutačno rješenje - da svaka zdravstvena ustanova bude pod nadzorom zaštitarskih službi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene