Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

4. sjednica Sabora

Lesar Milanoviću: Podsjećate me na film Štefica Cvek u raljama života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon puna četiri sata postavljanja pitanja premijeru Milanoviću i članovima njegove Vlade, završilo je aktualno prijepodne.

Na samom završetku čitanja točaka dnevnog reda, HDZ-ov zastupnik HDZ-a Josip Salapić usprotivio se svim zakonskim prijedlozima koji se trebaju razmotriti po hitnom postupku.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Aktualac u Saboru Grbin oštro po Plenkoviću, u obranu premijeru uletio Zekanović: "Zvala me jedna udruga…"

Sabornik Salapić zamolio je kolege da se ne cerekaju na pitanja koja su normalna. Do smijeha je došlo nakon što je Salapić tražio materijale kako bi mogao pratiti dnevni red. 'Mi smo u Saboru i ovo nije cirkus da se smijete', rekao je.

Zoran Vinković iz kluba HDSSB-a također se protivio donošenju triju zakona po hitnoj proceduri. 

Dnevni red je utvrđen i Sabor je započeo s aktualnim prijepodnevom, drugim po redu za premijera Zorana Milanovića i njegovu Vladu.

Zatražili staku, Šprem je odbio

Klub HDSSB-a tražio je stanku nakon izglasavanja dnevnog reda zbog činjenice da Sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu. Predsjednik sabora Boris Šprem to je odbio jer po poslovniku stanku ne mogu tražiti dok ne počnu raspravljati o prvoj točki dnevnog reda.

Policija radi uviđaj o nasilju nad učenicima srpske nacionalnosti

Na pitanje zastupnika SDSS-a Jove Vukovića što policija poduzima vezano uz učestalo nasilje nad učenicima srpske nacionalnosti, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovorio je da policija radi uviđaje i traži počinitelje.

Vuković je naveo primjer kako su u Gračacu, nakon utakmice, u tamošnjoj srednjoj školi učenici prozivani na nacionalnoj osnovi. Isto tako, dodao je, učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu su na pravoslavni Veliki petak također prozivani po nacionalnoj osnovi i gađani jajima, a jučer je jedan učenik nakon incidenta u autobusu završio na hitnoj.

Policija je, kaže, obećala pratnju, ali je još nema, a još nema ni uhićenja počinitelja iako su uviđaji u tijeku te upitao što će policija poduzeti po tom pitanju. Ministar Ranko Ostojić rekao je da policija radi uviđaje i traži počinitelje.

'Novi dugovi u zdravstvu'

Darko Milinović iz HDZ-a pokazao je dokument koji svjedoči o novim dugovima u zdravstvu. 'Rekli ste da ćete prepoloviti liste čekanja, sada govorite da ćete ih dovesti u razinu prihvatljivog', rekao je Milinović. Osvrnuo se i na stanje bolnice u Rijeci. 'Recite mi tri ključne mjere kojima možete spriječiti vidljivi kolaps zdravstvenog sustava u RH?', pitao je.

Ministar Ostojić odgovorio je kako je jasno da se zadnje četiri godine nije radilo kako se trebalo. 'Da sam zločest, rekao bi vam da sam dočekao nabavu muzejskih aparata, da sam zločest citirao bi kolege pa rekao da je bio loš socijalni i zdravstveni program, ali nisam zločest', rekao je.

Dodao je da neće biti privatnog monopola, neće biti odlijevanja javnih sredstava u privatne džepove, te da će vratit  hrvatsku medicinu u vrh svjetske medicine.

Darko Milinović mu je rekao da je mogao priznati vlastito nesnalažnje u zadnjih 100 dana.'To je ljudski, ali nisam siguran da zdravstvo može trpjeti vaše nesnalaženje u idućih sto dana', rekao je. 

'Kada ćete otvoriti radna mjesta koja treba platiti?'

Zlatko Tušak iz Hrvatskih laburista pitao je ministra Mrsića kada će otvarati radna mjesta za koja će trebati platiti, a ne pripremati volontere kako bi pomogli kapitalistima da ne plaćaju radnu snagu.

Ministar Mrsić rekao mu je kako to nije besplatna radna snaga, već se radi o mladim ljudima koji nemaju radnog iskustva pa tako ne mogu konkurirati za radna mjesta. Ministar Mrsić rekao je da se do sada loše radilo ali i da njegovo ministarstvo nije zaduženo za zapošljavanje.

Ukoliko revno budu selektirali otpad, računi će biti manji

Boris Kovačić iz SDP-a upitao je ministricu Holy o novom zakonu o zbrinjavanju otpada. 'Možete li konkretno reći, hoće li novi model biti skuplji, ili će računi biti manji nego sada?', upitao je.

'Želimo motivirati građane da revno selektiraju otpad u kućanstvima, time će direktno utjecati da se njihovi računi smanje', rekla je. Dodala je da ukoliko građani ne budu revni, možda će imati veće troškove odvožnje otpada.

'Posao Vlade nije da širi lažni optimizam'

Dragutin Lesar upitao je premijera Milanovića, kako je kupovna moć građana RH u padu, isto kao i prosječna plaća, do koje nove granice će smanjivati cijenu rada, prosječnu plaću, kupovnu moć i standard građana?   

Premijer Vlade je odgovorio kako posao Vlade nije da širi neutemeljeni optimizam. 'Ne tražim od vas da širite optimizam, nakon što čujemo ove stvari, ispada da nema izlaza. Ja nisam maneken ni trgovac lažnim optimizmom', Pokušavam promijeniti stečeno stanje koje nije dobro. 

Milanović se sjetio poslovice 'kada nema vjetra, veslaj'. Rekao je da Vlada pokušava veslati. 'Nema rješenja bez gospodarskog rasta i stabilnog kreditnog rejtinga', zaključio je.

Na to mu je Dragutin Lesar odgovorio da ga podsjeća na film 'Štefica Cvek u raljama života' jer se našao u raljama banaka, monetarnog fonda i krupnog kapitala.

'I Slavoniji dugujemo neke projekte'

Branko Bačić iz HDZ-a upitao je premijera Milanovića zašto se odustaje od građevinskih projekata za koje je proveden natječaj.

'Autocesta do Ploča ide, dinamikom najbržom kojom može ići', rekao je. Dodao je da posao korektno rade, i to u cijeloj Hrvatskoj. 'I Slavoniji dugujemo neke projekte, trenutno je možda najvažnija spona iznad Neuma. I Pelješki most, u idealnoj situaciji je opcija. Ali, stanje nije idealno, pa probleme rješavamo na racionalan način', rekao je.

Branitelja legalizacija objekata 50 posto jeftinija

Damir Rimac iz DSP-a imao je pitanje za ministra branitelja Predraga Matića. 'Može li država u rješavanja problema stanovanja pomoći braniteljima?', upitao je.

Ministar Matić rekao je kako ministarstvo aktivno skrbi o problemima braniteljima, pogotovo u stambenom pitanju. Dodao je kako je s izmjenama Zakona o legalizaciji bespravnih objekata, predloženo da branitelji, ako im je to jedini objekt koji im služe za stanovanje, budu oslobođeni 50 posto za njegovu legalizaciju. 'Dobili smo potporu i puno razumijevanje, i nadam se da će to biti prihvaćeno', odgovorio je ministar.

Razlika između otete i nacionalizirane imovine

Igor Češek iz HDSSB upitao je Milanovića što njegova vlada radi na povratu imovine otete nakon Drugog svjetskog rata, na što mu je premijer odgovorio kako treba napraviti razliku između otete i nacionalizirane ili konfiscirane imovine.

'Tu je hrvatska država pokušavala uvesti reda, no u ovih 20 godina u tome nije imala previše uspjeha', rekao je premijer.

Češek je, nezadovoljan odgovorom, istaknuo da bi Vlada trebala od predsjednika države Ive Josipovića tražiti da vrati stan koji je, kako tvrdi, njegov otac 1945. uzeo kada je oslobađao Zagreb, a koji je pripadao jednoj zagrebačkoj židovskoj obitelji.

'Rehabilitacija četničke ideologije je samo zla praksa'

Zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks prisjetio se da je u Srbiji na djelu rehabilitacija Draže Mihajlovića te upitao premijera Milanovića kakav je njegov stav prema pokušaju povijesnih pretenzija kroz ideologiju četništva.

Milanović je odgovorio kako o tome ima izrazito negativno mišljenje. 'Što se tiče četničke ideologije, nema tu ideologije. To je samo zla praksa' rekao je Milanović i dodao da su četnike razoružali Nijemci.

Šeks ga je ispravio da se takav scenarij dogodio na Sutjesci i Neretvi. 'Nisu Nijemci potukli četnike, to su učinili partizani', rekao je.

(Mi. Dr. /Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene