Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Izvlaštenje

Ako Vlada tako odluči već sutra možete ostati bez kuće ili zemljišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako možete ostati bez svoje kuće ili zemljišta? Tako da Vlada odluči da će se na vašem zemljištu graditi projekt od strateške važnosti. Evo što sve može bit strateški važno za Hrvatsku i kako vas država može izvlastiti.

Željeznice, cesta, dječji vrtići - projekti od strateške važnosti za koje će se izvlaštenje odvijati puno brže nego prije. A što je sve od strateške važnosti odlučuje Vlada.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Vilim Ribić 90.000 eura Sindikalist Vilim Ribić o spornoj kući: "Prodavatelj je dobro procijenio cijenu, a nisam niti ja prošao lošije u odnosu na tržišnu vrijednost"

Pa tako od strateške važnosti može biti i hotelski kompleks s bazenima, popratnim sadržajima, golf igralištem i tenis igralištem.

No što s onima koji svoje ne žele prodati kako bi se gradio hotel od strateške važnosti? Izvlaštenje kao institut postoji još od rimskog doba, ono je jednostavno nužno. Ali mi ne možemo pronaći neki primjer i reći kada je određena nekretnina izvlaštena, da je to bilo protivno interesu RH i njezinih građana.

U lipnju na Vladu stiže novi prijedlog Zakona o izvlaštenju

Vlasnik je dužan prodati zemljište državi i to po tržišnoj cijeni. 'Recimo, za ovaj kvart, mi znamo da je tržišna cijena zadnje dvije godine za nekretninu bila ta i nitko više neće moći cijenit svoju nekretninu zato što je kupuje država ili općina ili grad drugačije', objasnila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

No cijenu za svoje zemljište nema Zelena akcija, vlasnici su parcele na Srđu gdje se planira izgradnja golf kompleksa. 'Mi ne namjeravamo prodavat to zemljište , mi smo ga kupili upravo zbog toga da ako krene izvlaštenje da se tome suprotstavimo pravnim sredstvima', kaže pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić.

A na odluku o izvlaštenju mogu se žaliti Upravnom Sudu. Ovakav zakon - jednima pogoduje, drugima šteti - upozoravaju iz Zelene akcije.

Vladina strategija je privlačenje investitora. A o uspjehu prijedloga Zakona o izvlaštenju ubrzo će odlučiti saborski zastupnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene