Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU RIJEŠILI OPASAN PROBLEM

Zagrebu prijeti milijunska kazna iz Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već od iduće godine na najvećem hrvatskom odlagalištu otpada smeće se neće moći odlagati po starim pravilima.

Jakuševac se zasad neće zatvoriti, ali sav otpad koji se dovozi – morat će prije toga biti obrađen. Provjerili smo što u glavnom gradu poduzimaju u vezi s tim, imaju li ikakvo rješenje. Ako se ne bude pridržavao rokova, Milan Bandić riskira europsku kaznu. U milijunima eura.

Pročitajte i ovo Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Prva presuda u povijesti Vlasnica ugostiteljskog objekta godinama bacala smeće u speleološki objekt: Otkrio je jedan detalj Otpad u Zagrebu - 1 NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Smrad koji se širi iz pretrpanih kontejnera u središtu metropole stanovnici sve teže podnose. No, umjesto da razvrstavaju, smeće bacaju – gdje stignu.

Jata gladnih ptica i brdo koje raste – na Jakuševcu, najvećem hrvatskom odlagalištu otpada. Problem koji se godinama ''gura pod tepih'' više ne može čekati.

Zasad ga neće zatvoriti. No, do kraja sljedeće godine sav otpad na Jakuševac će moći samo pod uvjetom da je prije toga obrađen, dakle nakon reciklaže ili druge mehaničko-biološke obrade.

"Ne želimo spekulirati koliko bi mogli iznositi penali koje bi Hrvatska, odnosno gradovi i općine, plaćali u slučaju da nas Europska komisija odluči kazniti zbog nepoštivanja preuzetih obveza koje se odnose na otpad. Procedura izricanja kazni dugotrajna je i uključuje korake upozorenja te novih rokova", odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

O tome hoće li rokove moći ispoštivati i imaju li i kakav plan, od nadležnih službi u glavnom gradu ne može se doznati. Pitali smo, ali u Centru za gospodarenje otpadom i zagrebačkom Holdingu međusobno prebacuju odgovornost oko toga tko je zadužen za odlagalište.

Zagrebački gradonačelnik danas o toj temi ne želi. Za vlastite propuste vezane uz smeće dosad je prozivao druge. Rješenje nije ponudio, a u potrazi za njim znao je reći i da odustaje od spalionice.

"Ja jesam konzervativan, ali nisam toliko. Nisam bogznašto pametan, ali nisam toliko glup da bih inzistirao na nečemu što je prije 30 godina bilo in", rekao je Bandić. Projekt je to, koji ne podržavaju ni oni koji su iz resornog ministarstva Bandića već nadzirali.

"Moramo ići na sustav individualne odgovornosti za svakoga građanina i moramo se okrenuti, jer imamo i rokove i kazne i svaki čelnik jedinica lokalne samouprave, pa i grada Zagreba, ponaosob je odgovoran za provedbu. Bandić ima potpunu informaciju u kojem smjeru treba ići", kaže Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša. No, za milijunske europske sankcije kakve Zagrebu prijete čini se kao da nitko ne mari.

Italija je primjerice zbog Napulja prije nekoliko godina kažnjena s 40 milijuna eura. Nije jasno kako Bandić namjerava riješiti problem Jakuševca. Tko će preuzeti posao obrade otpada, također nije jasno. Koliko je kronično neizlječiv problem sa smećem u Zagrebu, govori usporedba s manjim gradovima, primjerice Čakovec ili Krk koji već odvajaju 50% otpada. Na to da će toliko razvrstavati na kućnom pragu do 2020. obvezala se i Hrvatska. U suprotnom će biti kažnjena milijunskim penalima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene