Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranka Janeza Janše predlaže:

"Ako se arbitraža ne implementira ove godine, treba se vratiti "zatečeno stanje" iz 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), čelnika Janeza Janše, objavila je na svojim mrežnim stranicama prijedlog zaključaka današnjeg zasjedanja vanjskopolitičkog odbora, u kojima se navodi kako od arbitražne presude u graničnom sporu s Hrvatskom treba odustati ako se ne implementira do kraja godine te da treba vratiti "zatečeno stanje" na granici iz vremena osamostaljenja 1991.

Tako je novo zasjedanje parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, unatoč očekivanjima da se pokaže političko jedinstvo oko toga pitanja, otkrilo da postoje velike razlike u Sloveniji u gledanju na arbitražni spor s Hrvatskom te je objavljenim prijedlogom zaključaka o arbitraži SDS pokazao da toga jedinstva u slovenskoj politici nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Angažirani slovenski premijer Cerar poručio što planira učiniti ovog tjedna Slika nije dostupna Slijedi novo ucjenjivanje? Slovenska oporba o arbitraži: "Nismo zadovoljni presudom, mogli smo dobiti više"

U prijedlogu parlamentarnih zaključaka koji je sastavila ta stranka navodi se da međunarodno pravo u vezi s arbitražom obvezuje obje strane u sporu, ali samo do kraja ove godine, kada istječe predviđeni rok za implementaciju, te da nakon toga od arbitražne presude mora odustati i Slovenija, jer odluke arbitara, smatra stranka, nisu ispunile očekivanja Slovenije o delimitaciji na kopnu i moru.

Janšina stranka navodi da arbitražna presuda nije ispunila ni ono što je biračima 2010. obećala tadašnja vlada Boruta Pahora, niti osigurala Sloveniji neposredan izlaz na otvoreno more, te da od presude iduće godine zato treba odustati i primijeniti "zatečeno stanje" na granici iz vremena kad su se 1991. godine obje zemlje osamostalile i proglasile nezavisnost.

U tom bi slučaju, navode u Janšinoj stranci, Slovenija ponovo uspostavila kontrolu nad cijelim Piranskim zaljevom, imala teritorijalni kontakt s otvorenim morem, s pravom da proglašava suverene morske zone na području međunarodnih voda u Jadranu, što bi bilo u skladu s ustavnom poveljom koju je Slovenija donijela 1991. i s deklaracijom o cjelovitosti Piranskog zaljeva.

Zatvorenoj sjednici koja još traje prisustvuju premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji su zastupnicima iznijeli zakonodavne i diplomatske korake koje vlada poduzima na putu do implementacije arbitražne presude, na kojoj službena Ljubljana inzistira unatoč stajalištu Hrvatske da je riječ o kompromitiranom postupku koji ju ne obvezuje.

Erjavec je pred sjednicu potvrdio da će Slovenija, unatoč tome, inzistirati da se presuda provede i pri tome tražiti potporu drugih država, a oporbu je pozvao na političko jedinstvo oko stajališta da arbitraža obvezuje i hrvatsku stranu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene