Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju li oboljeli 'Nadu'?

'Ako od anoreksije umiru liječnici, što očekivati od kćeri?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svaki tjedan u Hrvatskoj umre jedna osoba zbog posljedica anoreksije ili bulimije, a u posljedice spada i samoubojstvo', kaže Hrvoje Rendulić tajnik udruge za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani 'Nada'.

U KBC-u Rebro ljetos je umrla mlada liječnica specijalistica koja je bolovala od poremećaja u prehrani. Umrla je među svojim kolegama zbog neliječenja dugogodišnje anoreksije. Druga, 32-godišnja žena koja je bolovala od anoreksije, uspjela je zatrudnjeti, udala se, ali kada se počela debljati, namjerno je pobacila, jer joj je bilo nepojmljivo dobivanje kilograma u kontekstu anoreksije. Poslije su joj se javili majčinski osjećaji te je završila u Vrapču gdje su je 'hranili' sedativima i od nje napravili 'zombija', jer nitko se ne bavi problemom zbog kojeg se ovakve situacije događaju kao posljedica bolesti. U međuvremenu ju je ostavio muž, ona se vratila kući i počinila samoubojstvo. To su tek dva od mnogo tragičnih primjera osoba s poremećajem u prehrani koje nam je naveo Hrvoje Rendulić, tajnik udruge 'Nada'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tjedan pažnje U Hrvatskoj 50.000 mladih boluje od bulimije ili anoreksije Slika nije dostupna Hrvatska bez specijaliziranih centara za liječenje anoreksije i bulimije, a broj oboljelih raste

'Nikada nisu dobile pomoć kakvu su trebale. Već sam dosta istrošen. Ima mnogo tragičnih situacija. Nedavno smo hospitalizirali jednu 30-godišnjakinju. To su stresne situacije i za mene. Osobe koje trebaju pomoć, zovu me, pišu mi, pa i ja uz njih plačem i padnem u 'bed', kako one to kažu', ispričao nam je Rendulić. Udruga za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani 'Nada', postoji već osam godina. Prvih nekoliko godina dobivali su pomoć od institucija, ali svoj prostor nikada nisu imali. Dijelili su ga s još jednom udrugom na Ksaveru dok se nije srušio strop te već oronule prostorije.

Sastanci u kafiću

Od tada se sastaju u kafiću u centru grada, gdje Rendulić, u okvirima u kojima to može, pruža potporu osobama koje boluju od anoreksije i bulimije i upućuje ih liječnicima koji bi im mogli pomoći. Njegova motivacija je kćer, studentica sociologije, koja boluje od poremećaja u prehrani.

Hrvoje Rendulić kaže da će prosvjedovati ispred gradskog poglavarstva dok se ne riješe pitanja Udruge 'Nada' 'Ja sam bez posla, mi smo podstanari i kod nje je uzrok bolesti naše socijalno propadanje. Ima dana kada ona neće jesti, odbija hranu. Liječnici su ustanovili da se radi o socijalnim prilikama u kojima živimo, one su vječna siva zona moje kćeri i ona, zbog toga, uz najbolju volju bilo kojeg liječnika nikada ne može naprijed. Ona ima pravo od socijalnog do zdravstva, no nitko joj nikada nije pomogao. Već sedam godina Dorica Nikolić, državna tajnica za socijalnu skrb i Višnja Fortuna iz gradskog ureda za zdravstvo dobivaju moje molbe i zahtjeve za pomoć, ali nikada mi nisu ni odgovorile. To je ono što su institucije mogle riješiti, a nisu', rekao je Rendulić. 'Ako umiru liječnici, onda ne znam mogu li očekivati izlječenje za svoju kćer', dodaje u očaju Rendulić.

Odje za za liječenje anoreksije i bulimije još nije otvoren

Udruzi 'Nada' treba pomoć i potpora nadležnih institucija kako bi, prema njihovim procjenama, oni mogli lakše izaći u susret 90.000 oboljelih od poremećaja u prehrani u Hrvatskoj, državi koja nema referentnog centra u kojem bi se odvijale aktivnosti pomoći oboljelima. Ljetos je bilo najavljeno otvaranje odjela za liječenje od anoreksije i bulimije na KBC-u Šalata za ovu jesen, međutim to još nije realizirano. Recesija je, naime, svoju šapu stavila i na one kojima je zdravstvena pomoć neophodna. 'Na žalost zbog recesije odjel još nije otvoren, ali građevinski radovi su pri kraju. Oko 90 posto radova je već završeno', rekao je profesor Rudolf Gregurek, predstojnik Klinke za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, dodavši kako problem nije samo u stopiranju izgradnje odjela, već i zabrana zapošljavanja po naputku Vlade uzrokovana financijskim stanjem u državi. 'Liječnički tim postoji, ali nedostaju nam medicinske sestre koje u ovom trenutku ne možemo zaposliti', kaže Gregurek. A kako stvari stoje, prema riječima predstojnika, Šalata zeleno svjetlo od ministarstva zdravstva za otvaranje odjela neće dobiti ni do kraja godine. Ministarstvo nam na upite o ovom problemu nije odgovorilo.

U svijetu postoje centri kojima se mogu obratiti oboljeli

Na pitanje kome se oboljeli od poremećaja u prehrani mogu obratiti, predstojnik Gregurek kaže kako postoji 'ambulantno liječenje, ali nema stacionara kao što bi to trebalo biti po europskim standardima.' U svijetu postoje centri kojima se mogu obratiti oboljeli i u kojima se njihova bolest može liječiti uz stručno osoblje, a uz to imaju i građanske udruge koje im pružaju potporu. Ali u Hrvatskoj Udruga 'Nada' koja pomaže oboljelima, kako kaže Rendulič, nailazi na zid i ignoriranje institucija.

'Udruge koje u gradu Zagrebu pružaju potporu oboljelima od poremećaja u prehrani imaju podršku Grada. One su nam dobrodošle i potičemo suradnju s njima. Jedna od tih udruga je i 'Nada'. Oni traže prostor i mi smo njihov zahtjev proslijedili povjerenstvu koje odlučuje o prioritetu. Nadamo se da će imati sluha i dodijeliti Udruzi prostor', rekla je Lidija Hrastić Novak, pomoćnica pročelnika ureda za zdravstvo te dodala da Zagreb ima u planu sljedeće godine oformiti polivalentan centar za oboljele od poremećaja u prehrani i dogovoriti timove ljudi koji će u njima raditi.

'Prosvjedujem svaki dan i stojim po četiri sata ispred Poglavarstva grada Zagreba. Na taj način pokušavam gradu Zagrebu otvoriti oči da progledaju i budu senzibilizirani za oboljele, te da omoguće Udruzi da im pomogne', rekao je Rendulić koji prosvjeduje već četiri mjeseca, dodavši kako ga policajci redovito legitimiraju. 'Naomi Wolf je rekla da je njezina anoreksija njezin holokaust. S obzirom na to, odgovorno tvrdim da su svi oni koji su na poziciji i plaćeni da rješavaju taj problem, ministri i dužnosnici u čijoj je to nadležnosti, vrše homocid ignorirajući pravo na liječenje osoba s poremećajem u prehrani', zaključuje Rendulić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene