Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vilim Ribić

'Ako ministarstvo kaže da je odaziv bio 40-50 posto, onda je to sigurno jako uspješan štrajk'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vilim Ribić, čelnik jednog od sindikata organizatora štrajka dao je intervju za Dnevnik Nove TV.

Što će biti s djecom koja moraju biti u školi, koju roditelji nemaju gdje ostaviti u ponedjeljak? Hoće li oni biti zbrinuti?

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk

Kao i danas oni će biti zbrinuti. Roditelji koji nemaju gdje ostaviti svoju djecu mogu biti mirni.

Ali, štrajk se nastavlja?

Štrajk se svakako nastavlja.

Što podaci kažu, koliki je bio odaziv?

Mi smo vrlo zadovoljni. Sustavi su blokirani, oni ne funkcioniraju u visokom obrazovanju. 70 posto ljudi koji bi mogli raditi ne rade. U srednjim školama 75%, a prema zadnjim podacima koji su bili oko dva sata popodne negdje oko 80 posto.

MINISTARSTVO OBJAVILO U osnovnim školama štrajkalo više od polovice zaposlenih

Ministarstvo kaže puno manje, negdje oko 45 posto u srednjim školama i 50-ak u osnovnim školama?

Ministarstvo uvijek kaže manje, jer se ravnatelji nastoje svidjeti ministarstvu pa im šalju restriktivne izvještaje. Međutim, ako oni sada kažu da je taj štrajk 40-50 posto, a prije su uvijek u prijašnjim štrajkovima govorili 20 do 30 posto, onda je to sigurno jako uspješan štrajk.

Premijer Milanović je rekao da je ovaj štrajk besmislen, kako možete to komentirati?

On je rekao i da je taj štrajk komičan. Ja mislim da jedan odgovoran predsjednik Vlade, čovjek koji ima osjećaj prema svojim građanima, svojim zaposlenicima, ne bi smio tako nešto izjaviti. Jer nije komično da djeca ne idu u školu. To je tužno, a tužno je zato jer sindikati moraju organizirati štrajk jer nema dijaloga, a to je isto tako tužno. Najtužnije je to što predsjednik Vlade vodi jednu nepravednu politiku, što je uzrok ovih tužnih događaja.

On kaže da se ne mogu povećati plaće jer ne želi ostaviti taj teret budućoj Vladi?

To je prava besmislica, nije naš štrajk besmislica. Ugovori se ne potpisuju do kraja mandata jedne Vlade. Ni kolektivni ugovori, oni svi vrijede više od mandata jedne Vlade. A isto tako bilo koji drugi ugovor koji Vlada potpisuju. Oni svi vrijede preko mandata jedne Vlade. Dakle, gospodin Milanović priča tek toliko da priča, a priča neistine. Što je najvažnije rekao je da nema vremena jer je sad kao tehnička, a oni nisu tehnička Vlada. Čak i tehnička Vlada bi mogla potpisivati u nekim okolnostima, ali oni još uvijek nisu tehnička Vlada. Da je htio mogao je sjesti s nama mjesec dana ranije.

Očekujete li da će štrajk biti plaćen?

Mi očekujemo da štrajk mora biti plaćen iz jednostavnog razloga jer smo mi pravedna strana i štrajk je zakonit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene