Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpska zajednica zabrinuta za sigurnost

'Šaljući ga u Zagreb, Dragana šaljete neprijatelju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpska zajednica u Australiji zabrinuta je za Vasiljkovićevu sigurnost, bude li izručen Zagrebu

Osumnjičenik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, proveo je noć u policijskom pritvoru u policijskoj stanici u australskom Coffs Harbouru, nakon što je u srijedu uhićen, javljaju australski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog nove žalbe Kapetan Dragan ostaje u Australiji do 2012. godine? Slika nije dostupna Čeka u zatvoru Kapetan Dragan podnio još jednu žalbu sudu

U tijeku su pripreme za prebacivanje Vasiljkovića u zatvor Silverwater gdje bi trebao čekati izručenje Hrvatskoj, piše u četvrtak australski list Australian. Vasiljković je uhićen u srijedu u Novom Južnom Walesu u 5 poslijepodne po lokalnom vremenu. U bijegu je bio od 30. ožujka kada je australski Vrhovni sud usvojio žalbu koju je ravnatelj javnog tužiteljstva Commonwealtha u ime Hrvatske podnio protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od rujna prošle godine. Time je Vrhovni sud odobrio Vasiljkovićevo izručenje.

>> Uhićen Kapetan Dragan, očekuje se brzo izručenje

Australska policija nije objavila gdje je Vasiljković uhićen, ali njegov blizak prijatelj kazao je za Australian da je uhićen u blizini Coffs Harboura. George Bubalo, vlasnik lanca hotela sa sjedištem u Sydneyu, kazao je da Vasiljković nije pružao otpor prilikom uhićenja.

'Ako Dragana pošaljete u Hrvatsku, onda ga šaljete u ruke neprijatelja'

Bubalo, član skupine 'Srbi za pravdu', kazao je kako je srpska zajednica u Australiji zabrinuta za Vasiljkovićevu sigurnost, bude li izručen Zagrebu. 'Ako Dragana pošaljete u Hrvatsku, onda ga šaljete u ruke neprijatelja. Tko će moći doći do njega u Zagrebu', rekao je.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa u srijedu je pozdravilo uspjeh australskih vlasti u pronalaženju i uhićenju Vasiljkovića te izrazilo čvrstu vjeru da će ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor donijeti odluku kojom će dopustiti njegovo izručenje kako bi mu se u Hrvatskoj sudilo za najteža kaznena djela ratnog zločina.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila. Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a ima australsko i srpsko državljanstvo. U Australiji je koristio ime Daniel Snedden.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene