Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz svijeta

Agencije o ulasku Hrvatske u EU: Članstvo je njihovo pravo koje je predugo bilo uskraćeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz zvuke 'Ode radosti' i vatromet, Hrvatska je 1. srpnja ušla u Europsku uniju, javljaju svjetske agencije, naglašavajući da je to povijesni događaj za zemlju i neka vrsta katarze nakon rata, ali da je ipak donekle zasjenjen ekonomskom krizom, kako u Hrvatskoj, tako i u samoj Europskoj uniji.

Agencije javljaju da su državnici iz Europe i regije došli u Zagreb, koji je večeras, kako kaže talijanska ANSA, 'na jednu noć prijestolnica Europe', te o atmosferi na središnjem zagrebačkom trgu, na koji su građani došli pogledati kulturno-umjetnički program, ali i u ponoć biti dio povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik pred uzvanicima Josipović nazdravio ulasku u EU: Današnji me dan ispunjava ponosom! Slika nije dostupna Spektakl za nepce Večera za državnike: Topli kruh i par zrna soli, A ONDA...

>> OSTVAREN SAN KOJI JE TRAJAO OD OSAMOSTALJENJA: HRVATSKA POSTALA ČLANICA EUROPSKE UNIJE!!!

Agencija Reuters, koja kaže da je Hrvatska tek druga od zemalja bivše Jugoslavije koja ulazi u EU, nakon Slovenije, naglašava da su peta godina recesije i rekordna nezaposlenost od 21 posto donekle zasjenili proslavu. Stoga malo Hrvata ima volje za slavlje, piše Reuters. I globalna ekonomska kriza koja je pogodila EU smanjila je entuzijazam kod građana nove, 28. članice.

Ekonomska kriza kao sjena proslave

Francuska agencija AFP također kaže da se svečanost donekle nalazi u sjeni teških ekonomskih problema.

Talijanska ANSA kaže da 28. zvijezda na europskoj zastavi ima zbog čega slaviti, ali i zbog čega brinuti. Ako ulazak u EU predstavlja neku vrstu katarze od balkanskog rata i jasno zauzimanje stajališta kojim putem treba nastaviti, što je zaključak i ANSA-e i Reutersa, talijanska agencija kaže i da kruta europska gospodarska pravila nemalo zabrinjavaju i vlasti i građane.

Pristupanje zemlje od 4,2 milijuna stanovnika zbog njezina ekonomskog stanja nije bez kontroverzi. Nakon Bugarske i Rumunjske, Hrvatska je treća najsiromašnija članica EU-a s petom godinom recesije i visokom nezaposlenosti, među najvišima u EU, piše austrijska agencija APA. Za Hrvate, međutim, članstvo je njihovo pravo koje je predugo bilo uskraćeno, dodaje.

Poruke Josipovića od najvećeg interesa medijima u regiji

AFP i Reuters spominju nedolazak njemačke kancelarke Angele Merkel, naglašavajući da su se tim pitanjem uvelike bavili hrvatski mediji, BBC dodaje da su odsutni i čelnici Velike Britanije i Francuske, dok se srbijanski mediji najviše bave porukom predsjednika Ive Josipovića da će Hrvatska njihovu europsku perspektivu podržavati svim snagama.

Tanjug javlja da je predsjednik Josipović poručio državnicima zapadnog Balkana da će Hrvatska njihovu 'europsku perspektivu podupirati svim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostat će jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva', navodi Tanjug predsjednika Josipovića prigodom zdravice na večeri održanoj u Klovićevim dvorima.

Oči Crnogoraca uperene prema Zagrebu

Crnogorski mediji u središtu svojih vijesti imaju slavlje iz Zagreba, gdje boravi njihov državni vrh, a donose i analize učinaka hrvatskog ulaska na Crnu Goru, te, kao i srbijanski, naglašavaju da je službeni Zagreb poručio da sve zemlje regije mogu računati na podršku Hrvatske na njihovom europskom putu, te da mogu računati da im RH neće ni na koji način otežavati put.

Srbijanska Beta javlja da je na proslavi na Trgu bana Jelačića bilo oko 10.000 građana a da su hrvatski državni vrh i europski dužnosnici poručili da je riječ o povijesnome danu za Hrvatsku, ali i za EU. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović istaknuli su da, iako ulazi u Uniju, Hrvatska ostaje privržena napretku i stabilnosti regije.

Irska ispratila, dočekala Latvija

Poslije cjelodnevnih službenih i neslužbenih susreta u kojima je osobita pozornost posvećena regiji i prvom posjetu srbijanskoga predsjednika Tomislava Nikolića, Hrvatsku je, javlja Tanjug, u EU ispratio irski vicepremijer Eamon Gilmore, a u EU-u ju je dočekala litavska predsjednica Dalia Grybauskaite jer je Litva od ponoći preuzela predsjedanje Unijom.

Hrvatska je od ponoći 28. članica Europske unije što se slavilo na više mjesta u državi, javlja slovenska tiskovna agencija STA. Posebno svečano bilo je u Zagrebu gdje je, uz brojne građane bio i cijeli državni vrh, te čelnici Unije i mnogi drugi visoki predstavnici brojnih država koji su došli poželjeti Hrvatskoj dobrodošlicu. Slovensko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom Borutom Pahorom bilo je i na svečanoj večeri koju su priredili domaćini, a STA primjećuje kako je na večeri uz mnoge strane i domaće predstavnike političkog i javnog života, bio i umirovljeni general Ante Gotovina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene