Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao odmicanje od ekstremizma

Strane agencije o Plenkoviću: Umjereni konzervativac koji želi modernu državu i tolerantno društvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući hrvatski premijer Andrej Plenković umjereni je konzervativac koji želi obnoviti posrnulo gospodarstvo i stvoriti modernu, europsku državu i društvo, nakon mandata prethodne vlade koji je bio obilježen rastućom netolerancijom, prenose u ponedjeljak svjetske agencije.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dobio je od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mandat za sastavljanje nove vlade s manjim koalicijskim partnerom Mostom i uz potporu nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

AFP podsjeća da je HDZ pobjedio na prijevremenim izborima 11. rujna, drugima u manje od godinu dana, nakon što su prethodni u studenom 2015. rezultirali nefunkcionalnom vladom, također sastavljenom od HDZ-a i Mosta.

Agencija ocjenjuje da je petomjesečni mandat te vlade obilježila rastuća netolerancija, uključujući napade na neovisne medije i manjine, osobito Srbe.

No umjereni Plenković, koji je preuzeo HDZ prije tri mjeseca obećavši da će se odmaknuti od ekstremizma, rekao je da će prioriteti njegove vlade biti gospodarstvo i tolerantno društvo, ističe AFP.

Reuters piše da će bivši 46-godišnji diplomat voditi koalicijsku vladu koja hitno mora riješiti problem posrnulog gospodarstva.

Njegov kabinet mora brzo smisliti način kako potaknuti skromni gospodarski rast od dva posto da bi riješio problem visokog javnog duga od oko 85 posto BDP-a i nezaposlenost od 13 posto, navodi agencija.

Austrijska APA piše da su pregovori HDZ-a i Mosta protekli relativno brzo, zahvaljujući dijelom i tome što je Plenković mogao osigurati parlamentarnu većinu i bez te stranke.

Slovenska novinska agencija STA posebno izdvaja da su se HDZ i Most dogovorili oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, potez koji je u prošlosti izazvao napetosti u odnosima između Hrvatske s jedne te Slovenije i Italije s druge strane.

Također navodi da su kadrovska rješenja mandatara za ministarske funkcije izazvala nezadovoljstvo u HDZ-u, posebno među desnijim članovima.

Srbijanski Tanjug i Beta ističu Plenkovićevo obećanje da će raditi na uključivom, tolerantnom društvu, spriječavati podjele i kreirati atmosferu ugodnu za sve hrvatske građane.

'Nova vlada nastojat će izgraditi Hrvatsku kao modernu, europsku državu u kojoj će se svi građani osjećati ugodno', rekao je Plenković koji je upravo zato ustrajao na podršci svih osam zastupnika manjina, piše Tanjug.

Beta dodaje da je dolaskom na čelo HDZ-a Plenković najavio vraćanje stranke u desni centar, nakon što je njegov prethodnik Tomislav Karamarko gurnuo HDZ prema ekstremnoj desnici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene