Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Agencija za lijekove: Yasmin je u redu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske priopćila je danas da je kvaliteta lijeka Yasmin zadovoljavajuća te da ne razmatra mogućnost njegova povlačenja iz prometa.

Nakon što je prošlog mjeseca u KBC-u Split 22-godišnja Zadranka umrla od plućne embolije, što se u medijima dovodilo u vezu s kontracepcijskom pilulom Yasmin, hrvatski mediji objavili su niz napisa o smrtima nekih drugih pacijentica koje su također dovodili u vezu s upotrebom Yasmina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Agencija kaže da je ponovno razmatrala sigurnosni profil oralnog kontraceptiva Yasmin te provela izvanrednu laboratorijsku provjeru kakvoće lijeka.

Ispitivanje je pokazalo da kakvoća lijeka odgovara svim zahtjevima koji su prihvaćeni prilikom davanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, odnosno registracije lijeka.

>> Djevojka umrla od antibebi-pilula 'Yasmin'

>> Yasmin: Da sada je bilo 14 prijava neželjenih nuspojava

Na tržištu Hrvatske i Europske unije nalazi se isti lijek čija su proizvodnja i kakvoća pod stalnim nadzorom, sukladno propisima EU s kojima je usklađen hrvatski Zakon o lijekovima.

Utvrđeno je da nema novih spoznaja koje bi mijenjale sigurnosnu sliku lijeka, odnosno njegovu kakvoću, sigurnost i djelotvornost, te da korist od primjene lijeka premašuje njegov rizik, kaže se u priopćenju.

Agencija stoga za sada ne razmatra mogućnost povlačenja Yasmina iz prometa, ali će lijek nastaviti pozorno pratiti.

U svrhu pravilne uporabe lijeka i smanjenja rizika od neželjenih učinaka Yasmina, kao i svih ostalih oralnih kontraceptiva, pacijentice se upućuje na strogo pridržavanje navoda u Uputi o lijeku, a liječnike - propisivače te ljekarnike na pridržavanje navoda u Sažetku opisa svojstava lijeka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene