Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ljeto 2008. dogovorili cijenu tjednika

AZTN: Pukanić i Pavić dogovorom prekršili zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja obavijestila je javnost preko Narodnih novina da su Nino dogovorom od 31.7. 2008. o cijeni svojih tjednika Globus i Nacional prekršili Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja.

 Agencija objašnjava da su EPH i NCL Media Grupa sprekršili 9. stavak 1. točke te je taj dogovr za cilja imao ograničavanje tržišnog natjecanja na tržištu tjednika. Agencija obavještava da je istragu provela nakon nakon što su s eu medijima 22.3.2010 pojavili transkripti SMS poruka između Ninoslava Pavića i Ive Pukanića. Odluku Agencije možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrsta koja izumire Sindikati pozvali novinare na solidarnost, a političare da 'dignu šape s medija' Slika nije dostupna Pročitajte pismo Hrvatsko novinarsko društvo se oglasilo o Index.hr-u

>> 'Pukanićevi SMS-ovi servirani da skrenu pažnju s bitnih stvari?'

Naime, na temelju transkripata sms poruka objavljenih umedijima, Agencija je došla do saznanja o postojanju sms poruka između Pavića i Pukanića iz razdoblja od svibnja do listopada 2008. godine, a čiji sadržaj upućuje na sporazum, izričit dogovor o istovremenom povećanju cijena tjednika 'Nacional' i 'Globus' u istom nominalnom iznosu od 2,00 kune, odnosno na sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma.

7. srpnja 2010. Agencija je zaprimila očitovanje Županijskog suda u Zagrebu kojim se dostavlja preslika zapisnika o pretrazi iPhone uređaja Ive Pukanića. Uvidom u sadržaj zapisnika o pretrazi iPhone uređaja, Agencija je utvrdila da on upućuje na izričit dogovor izravnih konkurenata o jedinstvenoj cijeni do kojega je došlo 31. srpnja 2008.

Nacional i EPH negirali da je bilo dogovora

Naime, povećanje cijene 'Nacionala' i 'Globusa' dogodilo se u istom tjednu, s time što je poskupljenje 'Nacionala'12,00 kuna na 14,00 kuna uslijedilo u utorak 5. kolovoza 2008., budući da tiskano izdanje navedenog tjednika izlazi utorkom, dok je cijena 'Globus' nakladnika EPH također povećana s 12,00 kuna na 14,00 kuna od petka 8. kolovoza 2008., budući da Globus izlazi petkom.

NCL je odluku o poskupljenju Agenciji u postupku pravdao 'relevantnim pokazateljima o povećanju troškova proizvodnje, tj. cijene tiskanja i distribucije te kao reakciju na pad prodaje tjednika Nacional'. Odluku o poskupljenju je, tvrde, donijela Uprava NCL-a sredinom srpnja 2008. godine.

EPH tvrdi da je u konkretnom slučaju riječ o eventualnom paralelnom postupanju jer su odgovorne osobe navedenih poduzetnika mogle razgovarati samo o već donesenoj odluci o povećanju cijene tjednika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene