Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko se našao na optuženičkim klupama?

VIDEO: Afere po kojoj će Hrvatska pamtiti 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je u godini na izmaku bio itekako zaposlen.

Donosimo pregled afera koje su punile novinske stupce, o kojima se raspravljalo i koje svjedoče da nezakonite radnje kad-tada isplivaju na površinu.

Pročitajte i ovo Ministar obrane Još jedna afera Golemi skandal potresa ukrajinsku vojsku! Vagao ih je pred novinarima, ni to mu nije pomoglo Nikola Grmoja Nastavak afere HEP VIDEO Grmoja: "Plenković je pod potpunom kontrolom Pavla Vujnovca"

Siječanj 2010. obilježila je USKOK-ova istraga protiv bivšeg ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog protuzakonitog posredovanja u Podravci. USKOK-ova akcija nazvana je Menadžer, a u sklopu nje uhićeno je devet direktora i odgovornih osoba u tvrtkama koje su posredovale s koprivničkom tvrtkom. U ožujku je Damir Polančec lišen slobode i zadržan u pritvoru.

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić u siječnju su se našli na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su u aferi kamioni oštetili državni proračun za više od deset milijuna kuna. Suđenje je završilo u prosincu, a sud je Berislava Rončevića proglasio krivim i nepravomoćno ga osudio na četiri godine zatvora. Ivo Bačić osuđen je na dvije godine zatvora, a obojica su dužna vratiti državi 10,2 milijuna kuna.

Početkom godine u pritvoru je završilo četvero odgovornih iz HAC-a i Slaven Žužul, vlasnik Skladgradnje, tvrtke koja je, prema optužnici, bojila tunele po 10 puta višim cijenama od tržišnih. Sumnjiče se da su državni proračun oštetili za 22 milijuna kuna. Protiv Slavena Žužula pokrenuta je i istraga zbog malverzacija u aferi Brodosplit. Policija sumnja da je Skladgradnja kao kooperant Brodogradilišta dobila poslove po znatno višim cijenama, čime je nanesena šteta od 11 i pol milijuna kuna. Žužula se također sumnjiči da nije u proračun uplatio 8 milijuna i 400 tisuća kuna. Slaven Žužul pred sudom izjavio da se ne osjeća krivim, a nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode.

Damira Polančeca USKOK je u veljači kazneno prijavio i zbog sumnje u nezakonitosti u gradnji rasvjete na nogometnog igralištu u Đelekovcu kod Koprivnice. Još dvojica optuženika u tom slučaju priznala su krivnju i dobila uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godine i pol. U listopadu je krivnju priznao i Damir Polančec te se nagodio s tužiteljstvom i dobio godinu dana uvjetne zatvorske kazne.

U svibnju je protiv Damira Polančeca pokrenuta i treća USKOK-ova istraga, ovog puta ga se sumnjiči da je odobrio plaćanje nepotrebne studije odvjetniku Petru Miletiću i tako oštetio državni proračun za pola milijuna kuna. Nakon istrage, protiv Polančeca je podignuta optužnica. Bivši ministar gospodarstva nepravomoćno je proglašen krivim i osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora. Odvjetnik Miletić dobio je godinu dana zatvora, a zajedno s Polančecom dužan je vratiti državi uzeti novac.

U veljači je riješena afera Indeks 3. Zagrebački županijski sud nepravomoćno je proglasio krivima bivšu predsjednicu saborskog Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa, sveučilišnu profesoricu Dešu Mlikotin-Tomić, i osudio je na 14 mjeseci zatvora. Krivima za kupoprodaju ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu proglašeno je još 18 profesora, posrednika i studenata.

U svibnju je zbog zloporabe položaja u Hrvatskoj elektroprivredi osumnjičen Damir Polančec, uhićen je bivši čelnik HEP-a Ivan Mravak i čelnik šibenskog TLM-a Ivan Koštan. Osumnjičene je USKOK teretio da su kupovali struju u inozemstvu, koju je HEP po četiri puta nižoj cijeni preko TLM-a prodavao mostarskoj tvrtki Aluminij, i tako HEP oštetili za 600 milijuna kuna. Zbog suradnje s USKOK-om Mravak je nagrađen slobodom, vratio se u svoju staru tvrtku na mjesto inženjera za plaću od 9 tisuća kuna i dobio policijsku zaštitu.

U lipnju je vlasnicima Peveca, Višnji i Zdravku, određen pritvor u trajanju 30 dana zbog sumnje da su zloupotrebljavali položaj i ovlasti. Točnije, sumnjiči ih se da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna te time ostvarili protupravnu imovinsku korist od 3, 7 milijuna kuna. Pevecovi su pred sudom rekli da se ne osjećaju krivima. Nakon šest mjeseci pritvora Višnja i Zdravko pušteni su da se brane sa slobode.

Vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak završila je u pritvoru u listopadu. U studenom joj je pritvor produljen 3 mjeseca, a pred USKOK-ovim istražiteljima govorila je o načinu na koji su joj pogodovale državne firme. Krajem studenog i Nevenki Jurak i ravnatelju Carinske uprave Mladenu Barišiću, osumnjičenima za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava preko Fimi medije, ukinut je pritvor nakon što su priznali počinjena kaznena djela koja su im stavljena na teret. Nevenka Jurak priznala je u USKOK-u da je milijune izvučene iz državnih tvrtki proslijedila bivšem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću.

U prosincu je Saborsko mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasnom odlukom odobrilo zahtjev DORH-a za pritvorom bivšeg premijera Ive Sanadera, zbog kaznenog djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela i zloporabe položaja i ovlasti. No, nakon što je u Sabor stigao zahtjev za skidanje imuniteta, Ivo Sanader je prešao granični prijelaz i napustio Hrvatsku. Uhićen je u Austriji i zadržan u austrijskom pritvoru. Ive Sanadera u austrijskom pritvoru sigurno ostaje do 27. prosinca, a u međuvremeno je tužiteljstvo u Innsbrucku pokrenulo istragu protiv Sanadera zbog sumnje da je na tajnim računima u Austriji pohranio 10 milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene