Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE STRANE MEDALJE

Velika analiza Mislava Bage: Što je Dalić govorila u javnosti, a što pisala u spornim e-mailovima

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr)
Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 6 Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 6 Mislav Bago o objavljenim mailovima ministrice Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago o objavljenim mailovima ministrice Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 5 Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 5 Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 4 Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 4 +4 Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/9 >>
Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade Martine Dalić jasno upućuju na to kako su eksperti za izradu zakona bili uključeni u posao dok je premijer Andrej Plenković javno umirivao javnost da je sve u redu. Ali ima toga još. Što je sve tu za sada sporno, analizirao je Mislav Bago u Dnevniku Nove TV.

Nakon 15 mjeseci, sada vidimo, u Banskim dvorima bili su iznimno aktivni oko Agrokora, a javnosti su tvrdili suprotno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Todorić na blogu: "Želim se referirati na dio sadržaja tih začudnih, a istovremeno strašnih dokumenata..." Slika nije dostupna PROCURILI MAILOVI O AGROKORU Plenković: "Most je znao za sve. Martina Dalić ne bi bila ovdje da nema moje povjerenje"; Dalić: "I danas bih sve isto učinila"

Apsolutno – financijski sektor, kreditne agencije. Svi su govorili da je stanje u najvećoj hrvatskoj tvrtki dramatično i alarmantno. U isto to vrijeme održani su tajni sastanci premijera Andreja Plenkovića sa suradnicima i Ivicom Todorićem. Premijer je javnosti slao poruke umirenja.

''Apeliram na sve da malo smire loptu. Dakle, to što mi danas raspravljamo o sastancima koji su se odvili prije nekoliko tjedana nije nikakav razlog za bilo kakvu dramu ili bilo kakvu uznemirenost'', rekao je Plenković 15. ožujka 2017.

Iako u Banskim dvorima nije bilo nikakvih naznaka toga, sasvim je jasno da je skupina počela raditi na izradi zakona 22. veljače. Primjerice 3. ožujka, savjetnici Dalić pišu: ''Nađimo se kod nas. Kod nas će biti kao u bunkeru'.'

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 3

Naravno, poruke se razmjenjuju iz dana u dan, pišu se nacrti prijedloga za lex Agrokor, pa tako 13. ožujka 2017., Martina Dalić predlaže konzultantima: ''Predlažem večeras u 18 sati. Možete doći k meni u MINGO ili ako će netko od Vas biti domaćin.''

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 2

Bilo je uvriježeno povjerenje, ali se znalo čija je zadnja, tko sve kontrolira. Vidljivo je to iz sljedeće poruke potpredsjednice Vlade 15. ožujka 2017.: ''Bez mene gotovo i da nemate što diskutirati.''

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 7

Zanimljiva je jedna prepiska između Ante Ramljaka, tada suvlasnika Texo Managmenta, s potpredsjednicom Vlade s kraja veljače (27.2.) prošle godine. On od nje traži da od člana Uprave Agrokora izvuče sljedeće dokumente: ''Pitaj ga još i bruto bilancu za 2015. i 2016. te financijske izvještaje za 2016. Isto tako, pitaj ga i da ti dostavi svu pravnu i financijsku dokumentaciju za Adria Group BV i Adria Group Holding BV'' – to su tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića.

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 1

Sukob interesa, trgovanje povlaštenim informacijama, trgovanje položajem, zloporaba položaja – je li toga bilo, to će neke druge institucije utvrditi. Zanimljivo je i da krajem veljače ta skupina priprema i tajni ugovor koji je trebao biti ponuđen Ivici Todoriću kojem bi država preuzela upravljanje Agrokorom i dala 300 milijuna kuna za tekuću likvidnost: ''Svaka stranka se obvezuje da će držati u tajnosti i da neće koristiti niti otkriti trećima sadržaj ovog Sporazuma, kao i sve podatke povjerljive prirode''.

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 6

Sve je trebalo biti tajno, ali ovaj sporazum nije prošao.

Premijer je, istina, danas priznao da je pogreška bila što se prije zakon nije promijenio da se izbjegnu ovakve situacije. Apsolutno. Trebao je formirati prije svega radnu skupinu. Potpredsjednica Vlade, da, trebala je biti, transparentno, kao i drugi ministri. Znamo tko na tome sve radi, a potom su se trebali potpisati i izjave o tajnosti čuvanja tih podataka. Ovako je praktički ta cijela skupina, kao što kaže potpredsjednica Vlade, dobrovoljno radila. Ali nije imala praktički nikakvu obvezu čuvati tajne.

''Vlada očekuje od vlasnika i Uprave Agrokora da iznađe rješenja za postojeću situaciju i to rješenja koja će osigurati stabilnost i sigurnost zaposlenika i stabilnost za dobavljače'', rekao je Dalić 21. ožujka 2017.

Suradnicima i konzultantima prenijela je pak razgovor s čelnikom Sberbanke koji je obavila krajem ožujka: ''Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti. Sve se oči lagano okreću prema nama. PM (op.a. – premijer) će javiti vrijeme za današnji sastanak. Molim vas računajte danas poslijepodne. M"

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 5

Sasvim je jasno da je premijer znao tko je u ovoj radnoj skupini i kako se sve odvija.

Što je premijer trebao napraviti da izbjegne sve ovo što sada vidimo?

Ako tvrdi da je stavio svoju političku sudbinu na kocku na slučaju Agrokor, trebao je imati pod kontrolom sve. Zapravo, vidjeli smo u godinu dana, ovih 15 mjeseci, kako je Martina Dalić nije željela jasno dati do znanja tko je sve s njom radio. A onda kada je bila pritisnuta uza zid, da kaže radi li jedan od odvjetnika s njom na izradi zakona, rekla je: ''Moja veza sa Šavorićem je nikakva, Šavorić je pribavio zakon Marzano".

Po mailovima koji su procurili sasvim je jasno da je korespondencija s odvjetnikom Šavorićem bila najčešća. On je zapravo bio čovjek koji je slagao ideju i taj zakon. A ovako je komunicirao s potpredsjednicom Vlade 28. ožujka 2017.: ''Izabrat će ga gđa Martina po svom nahođenju i političkim prilikama. Za sada sam interno dokument nazvao 'situacija' :)''

Analiza Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) Mailovi prepiske potpredsjednice Vlade (Dnevnik.hr) - 4

Situacija je kasnije, kao što znamo, postala lex Agrokor, a Martina Dalić je na dan njegova usvajanja rekla: ''Čini mi se da ovo nije kraj.'' Kao da je znala što se događa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene