Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'mali Maestro'

AFERA 'PEKA' Gotovac i Stanić oslobođeni na trećem suđenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obojica su u istom slučaju oslobođeni i u veljači 2009. da bi na novom suđenju krajem rujna 2011. Gotovac bio nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci, a Stanić na godinu dana zatvora. No, obje je presude ukinuo Vrhovni sud.

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u utorak su na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni optužbi za korupciju na trećem po redu suđenju u slučaju "mali maestro", u medijima poznatom i kao "afera peka".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 150 država Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe Slika nije dostupna Suđenje Dragi Tadiću Tvrde da nisu podmičivali suce, dogovarali su partiju pokera

Obojica su u istom slučaju oslobođeni i u veljači 2009. da bi na novom suđenju krajem rujna 2011. Gotovac bio nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci, a Stanić na godinu dana zatvora. No, obje je presude ukinuo Vrhovni sud.

Obojica su od početka poricali nedjela no tužiteljstvo je ustrajalo na optužbi da je Gotovac Staniću davao informacije kako bi mu omogućio da mimo tržišne utakmice i pod što povoljnijim uvjetima stekne dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela "Bellevue" u vlasništvu HFP-a. Stanić mu je za uzvrat navodno ponudio novac za trgovanje na burzi, a obećao mu je i zaposlenje nakon odlaska s dužnosti u Fondu.

Tužiteljstvo je tvrdilo i da je Stanić kao mito Gotovcu poklonio peku, ljetovanje na svojoj jahti i putovanje u Monte Carlo, no sud je na posljednjem suđenju zauzeo stav da je riječ o poklonima dvojice obiteljskih prijatelja, na koje je i Gotovac uzvratio plaćanjem puta na pariški tjedan mode.

Obrazlažući današnju oslobađajuću presudu sutkinja Jasna Galešić kazala je da nisu dokazana "bitna obilježja kaznenog djela" te da se u Gotovčevu slučaju eventualno može govoriti o Gotovčevom nemoralnom i neprofesionalnom ponašanju.

Kazala je i da tužiteljstvo, među ostalim, u činjeničnom opisu nije navelo ni iznos koristi koju je Gotovac planirao pribaviti Staniću te da Gotovac u HFP-u nije mogao samostalno donositi odluke jer je u spornim natječajima bio tek jedan od supotpisnika. Za optužbe da su u tajno snimljenim razgovorima dogovarali primanje i davanje mita sutkinja je kazala da se radi tek o "neobaveznim nagovještajima" i "planovima kroz prijateljske razgovore".

Gotovac je u lipnju 2007. bio uhićen s još nekoliko bivših čelnika HFP-a u antikorupcijskoj akciji "maestro". U pritvoru je proveo 17 mjeseci, a pušten je u listopadu 2008. nakon odluke Vrhovnog suda. Stanić je tijekom istrage bio u bijegu, a predao se desetak dana prije početka prvog suđenja krajem listopada 2008. Sud mu je tada ukinuo pritvor uz jamčevinu od dva milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene