Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera kamioni

Prvi put ikada: USKOK traži izuzeće suca zbog pristranosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog optužbi za pristranost USKOK traži da se izuzeće suca Županijskog suda u Zagrebu Željka Horvatović koji treba presuditi bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću.

Bivši ministar, Berislav Rončević, optužen je u aferi kamioni teškoj 10,2 milijuna kuna. Ovo je prvi put da USKOK traži izuzeće suca, a ovaj put to radi pred samo zaključenje rasprave, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao

Sudac Horvatović nije želio saslušati dvojicu svjedoka, djelatnika vojne tajne službe, koji navodno imaju  ključne informacije o pritiscima na povjerenstvo za nabavu kamiona, o friziranju izvješća i falsificiranju zapisnika.

USKOK je tek 29. studenog saznao da u vojnoj tajnoj službi postoji niz izvješća o postupku sporne nabave kamiona, te da su u tim dokumentima navedeni vrlo sporni detalji, od toga da vozila marke Iveco od tvrtke Eurokamioni s kojom je Rončević poslovao nije bila najpovoljnija, da nije bilo razloga poništavati raniji natječaj za nabavu vozila, da su se falsificirali zapisnici povjerenstva za nabavu vozila, te da je bilo frizirano i izvješće koje je o tom poslu Vojna sigurnosna agencija slala krajnjim korisnicima, predsjedniku Republike, premijeru i ministru obrane.

USKOK je do spomenutih dokumenata došao tek nakon što su tijekom svjedočenja drugooptuženog Ive Bačića. On je spomenuo da je imao sumnje o nepravilnostima, te da je o njima obavijestio tadašnjeg ravnatelja VSA. Nakon toga USKOK je od VSA zatražio dokumente, koje je i dobio. Sudac je te dokumente uveo kao dokaze, a tužiteljica je predložila da se ispitaju dva nova svjedoka. Sudsko vijeće je odbilo zahtjev.

'U svim tim aktima se navode ocjene operativaca i njihovi zaključci, to nisu činjenice i nema tu dokaza', rekao je predsjednik vijeća Željko Horvatović. 

U USKOKU smatraju da je takva ocjena suca pristrana, te traže njegovo izuzeće. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene