Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DORH šuti

Afera Hypo: Menadžeri bacaju optužbe na sve strane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo ne želi detaljnije komentirati navode austrijskog svjedoka pokajnika, bivšeg šefa financija u Hypo banci koji je osumnjičene menadžere banke povezao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i generalom Vladimirom Zagorcem. No zato komentiraju osumnjičeni menadžeri, koji se sada okreću jedan protiv drugoga.

Kako je Hypo banka poslovala otkriva bivši direktor financija. Christian Rauscher postao je svjedok te tvrdi da su se torbe novca iz Hrvatske donosile u dvorac kraj Klagenfurta, a onda išle za Lihtenštajn. Pritvoreni bivši šef Hypa Wolfgang Kulterer nakon uhićenja ništa ne zna, osim da je njegov član uprave Gunter Schtridinger poslovao s generalom Zagorcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivan Herak ključni svjedok u Hypo aferi? 'Pritisaka je bilo sa svih strana, i iz Hypo banke, ali ostali smo čisti' Slika nije dostupna Potvrdio za Novu TV 'Kulterer nije studirao sa Sanaderom niti je s njim imao privatne veze'

>> 'Sanader je bio Kultererov čovjek, Zagorec Striedengerov'

Isto tvrdi i svjedok pokajnik. Zagorec je bio Schtridingerov čovjek, ali dodaje da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader bio Kultererov čovjek. Svi oni su pak povezani s pokojnim koruškim županom Jergom Haiderom. Schtridinger koji je pod istragom optužbe odbacuje. Tvrdi podmeće mu Sanaderov čovjek Kulterer. 'To nije istina i s takvim čovjekom ne želim više ništa imati. Između Kulterera i mene je sve gotovo', napominje.

Dokle seže afera Hypo u Hrvatskoj u Državnom odvjetništvu ne žele otkriti, Tek poručuju da na slučaju intenzivno surađuju s austrijskim istražiteljima od početka godine. Suradnja je bitna obrazlaže DORH za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi Miroslava Kutle. Nagađa se da je posredovao upravo Sanader, za naknadu od 800 tisuća njemačkih maraka.

Suradnja je DORH-u važna i za provjeru tijekova novca, za koji postoji sumnja da je otuđen od strane većeg broja osoba, iz sredstava namijenjenih obnovi i obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Hypo je vrata istražiteljima otvorio tek kada je zbog problema u poslovanju nacionaliziran. Špekulacije da se novac preko kredita vraćao u Hrvatsku tek valja dokazati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene