Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar Božinović: ''Ne znam gdje su Todorići, to nije posao ministra unutarnjih poslova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O pretresima u slučaju Agrokor u Dnevniku Nove TV govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se u Dubrovniku nalazi na Interpolovoj konferenciji.

Znate li gdje su Todorići?

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Boris Jokić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Skupljaju se mandati Hoće li Plenković žrtvovati vjerne partnere? "Političari nikada ne bi trebali raditi ono što često rade u Hrvatskoj"

Ne znam gdje su Todorići i to nije posao ministra unutarnjih poslova. Dakle, ono što smo danas mogli čuti od odvjetnika, to je da će svi biti dostupni pravosudnim tijelima.

Jeste li s njima u kontaktu, jer postoje informacije da je Todorić već javio da on u ovim trenucima neće biti u Hrvatskoj?

Kako mislite? Nije mi jasno uopće vaše pitanje. Kako bismo mi mogli biti u kontaktu s gospodinom Todorićem ili bilo kim od…

Imate li te informacije koje govore da je on već javio da neće biti u Hrvatskoj? Znate li bar to?

Kome javio? Pa to nije, policija sigurno nema o tome nikakvih saznanja zbog toga što cijeli posao, sve djelatnosti vezane za ovu istragu koordinira Državno odvjetništvo. Policija, samostalni sektor za financijske poslove u ministarstvu financija. Dakle, to je jedna koordinirana akcija koja je počela jutros u šest sati, s pretragama. Dakle, nema nikakvih saznanja te vrste.

Niste se raspitali ništa o toj akcije ni o slučaju?

Dobio sam informaciju o toj akciji jutros u šest sati, nazvao me Glavni ravnatelj koji mi je kazao da je počela akcija na temelju naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Što očekujete, hoće li gospodin Todorić sam doći u Hrvatsku ili će biti potreban europski uhidbeni nalog?

Pa evo, ponavljam, kao što je bilo rečeno danas, čuli smo da će se odazvati institucijama, dakle pravosudnim tijelima, tako da o tome ne bih spekulirao. Vidjet ćemo što će donijeti dani.

Što ako gospodin Todorić zatraži negdje politički azil s obzirom da su njegovi odvjetnici danas vrlo jasno rekli da se radi o političkom progonu?

Kakvom političkom progonu? To je teza koju apsolutno odbacujem zbog toga što, recite mi kad se govori, koliko sam vidio, iz priopćenja Državnog odvjetništva o pronevjerama u financijskom poslovanju, o greškama u vođenju trgovačkih poslovnih knjiga, krivotvorenju isprava – što je tu politika?

Oporba vas optužuje da ste se nagodili s Todorićem, neki čak kažu da je i sve dogovoreno da on izbjegne ovo što se danas dogodilo, da pobjegne iz Hrvatske?

To su potpune gluposti od čelnika naše oporbe koji su u stanju upropastiti svoju stranku. Hvala Bogu da nisu na vlasti. Pitanje je što bi tek bilo od hrvatske ekonomije da gospoda kao što su Bernardić ili neki drugi čelnik oporbenih stranaka u ovim vrlo ozbiljnim trenucima vode državu.

Je li otvaranje istrage i uhićenja koja su se danas dogodila? Jesu li ona razlog da saborsko istažno povjerenstvo prestane s radom?

Imate zakon o istražnim povjerenstvima, i to je sad stvar tumačenja saborskih odbora za zakonodavstvo, ne znam koga još. Međutim, ono što je bitno, HDZ u Vladi Andreja Plenkovića apsolutno odgovara da se sve istraži vezano za Agrokor. Kako je cijela ta priča nastala…

Pa i politička odgovornost?

Pa i politička odgovornost. Čega se mi imamo bojati kad je u pitanju Agrokor?Ovo je Vlada koja je spasila hrvatsko gospodarstvo u trenutku kad je prijetilo da skoro 30.000 ljudi koji su zaposleni u Agrokoru ostanu bez posla. Da ne kažem brojne dobavljače, OPG-ove.

Jasno, to smo već čuli…

Ali, čujte, to je poanta. To je poanta, jer da hrvatska Vlada nije koherentno sustavno pristupila ovom problemu, mi bismo danas bili na koljenima i žalosno je da to hrvatska oporba ne razumije.

U redu, ali opet imamo problem koji je već bio. To je uzdrmanost Vlade. Ministar Marić – vjerujete li Vi njemu i dalje da zaista nije znao da se ovako nešto događa u Agrokoru gdje je i sam radio. Vjerujete li mu?

Ja mu vjerujem. A prvo, ovo nije nikakav politički potres. Vlada je stabilna…

Bio je zbog Agrokora već.

Čujte, država je stabilna, gospodarstvo je 11 tromjesečja u rastu. Dakle, svi su naši ekonomski pokazatelji dobri. Politička je situacija stabilna. Sigurnosna situacija, evo svjedočimo i konferenciji Interpola, stabilna je. Dakle, mi uvijek težimo većem i višem. Međutim, nekakve teze da se nešto izvanredno događa ne stoje. Hrvatska Vlada spasila je hrvatsko gospodarstvo i to je nešto što polako svakome dobronamjernom postaje jasno, a vremenom će postati i našim oporbenim protivnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene