Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zainteresirao Japance, Ruse, Francuze...

Projekt zbog kojeg sve više Hrvata ne putuje u inozemstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beč je grad s kojim će se rijetki usuditi natjecati u božićno vrijeme. Međutim, hrvatska metropola uspješno gradi svoju jednako lijepu priču.

S višestoljetnom tradicijom bečkog božićnog sajma rijetki se mogu (ili usuđuju) natjecati. Zato i brojne turističke agencije prosinac koriste kako bi ponudile što povoljniji paket za odlazak u glavni austrijski grad koji za vrijeme adventa posjeti nekoliko milijuna turista.

Među milijunima koji žele iz prve ruke vidjeti kako izgleda jedna od najpopularnijih božićnih priča su i brojni Hrvati. No, posljednjih godina sve češće se čuje rečenica kako nema potrebe za odlaskom u Beč jer jednako lijepu priču nudi i hrvatska metropola.

Advent u Zagrebu sigurno je jedan od naših najjačih turističkih aduta, poručuju iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne



'Njegova organizacija vrlo je zahtjevan i minuciozan posao, u sinergiji relevantnih gradskih tijela i ureda, Koncertne direkcije Zagreb i Turističke zajednice grada Zagreba te je iz godine u godinu bogatiji', kažu o nizu programa koji čine Advent, a na čiju su izradu ove godine potrošili 2,1 milijuna kuna.

Zagreb postao prepoznatljiv

Iako još uvijek nema podataka o broju dolazaka i noćenja, te zaradi, obzirom da je ponuda najveća do sada za očekivati je da će 2015. godina nadmašiti itekako uspješnu 2014. godinu.

A prošle godine u adventskom razdoblju, tj. prosincu Zagreb je posjetilo 56.142 posjetitelja koji su ostvarili 101.473 noćenja. U odnosu na prosinac 2013. godine ove su brojke predstavljale porast od čak 21 posto u dolascima i noćenjima. Najviše gostiju u tom je razdoblju stiglo iz Italije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, dok su u noćenjima prva tri mjesta zauzeli gosti iz Italije, BiH i Njemačke.



Porast se, poručuju iz TZ Grada Zagreba, očekuje i ove godine, a nije teško pretpostaviti da će do njega doći obzirom na goste koji za zagrebačku božićnu priču imaju samo riječi hvale. Da što više ljudi prošeta ulicama hrvatske metropole osim TZ Grada Zagreba brine se i Hrvatska turistička zajednica koja intenzivno promovira Advent putem svojih promotivnih kanala, a posebno na društvenim mrežama. Glavno tržište su države iz okruženja i one s direktnim letovima za Zagreb.

'Dodatno, ovog prosinca očekujemo novinare i agente iz Malezije, Japana, Južne Koreje, Tajvana, Turske, SAD-a, Francuske, Rusije, Češke, itd., a nastavno na dugogodišnju suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom', objašnjava TZ čiji se rad isplatio jer je Zagreb postao prepoznatljiv kao mjesto odličnog provoda u predbožićno i božićno vrijeme.



Tako je i portal European Best Destinations zagrebački advent stavio na listu najpoželjnijih advent manifestacija u Europi. A iz glasovanja je hrvatska metropola izašla kao uvjerljivi pobjednik koji je od 100.000 glasova iz čak 176 država svijeta osvojio njih 30 tisuća.

'Naši sugrađani, ali i naši posjetitelji jako vole Advent u Zagrebu i svatko ima neki svoj najdraži dio i kutak gdje se voli opustiti', zaključuju u TZ-u.

Ako još niste prošetali ukrašenim zagrebačkim ulicama, ostalo vam je dovoljno vremena jer ovogodišnji Advent traje duže nego prošlih godina - do 10. siječnja.

GRAD LJEPŠI NEGO IKAD Provjerili smo skrivena mjesta u Zagrebu

Razloge je uoči otvaranja objasnila direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld - osim školske djece, tu su i gosti koji nakon Nove godine ostaju u Zagrebu i su siječnju pa će na ovaj način imati priliku dodatno se zabaviti.

Osim omiljenih događanja na Trgu Bana Jelačića i Europskom trgu, Fuliranja u Tomićevoj i Ledenog parka na Zrinjevcu tu su i brojne novosti.



Među ostalim tu su:

Božić starog Zagreba
(12.-24.12.2015., Galerija Klovićevi dvori) - sajam antikviteta, predavanja, mala izložba starog božićnog nakita i starih adventskih razglednica, gastro dan, predavanje uz projekcije filmova, glazbeni program, puhanje kuglica i izrada božićnog nakita.

Ledene skulpture (12.-24.12.2015., plato Gradec) - svojevrsno umjetničko djelo uživo će nastajati iz više blokova leda zahvaljujući vrhunskom majstoru i nesvakidašnjem alatu.

Festival božićnih kolača & kolačića (16.- 23.12.2015., Galerija Karas) - glavne zvijezde su majstori slastica koji će predstaviti i izložiti svoj božićni slatki asortiman, uz radionice i kušaonice za posjetitelje, glazbene nastupe uz božićne čajanke i još neka posebna iznenađenja.

Na vama je samo da se toplo obučete i zaputite na neku od lokacija, a ponuda je dovoljno velika i šarolika da ćete se sigurno vratiti još koji put. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene