Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽILI SMO

Što će se dogoditi s našim novcem kad Pernarova bivša stranka bude ugašena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abeceda demokracije prima iz državnog proračuna više od 300 tisuća kuna godišnje, jer se Ivan Pernar na konstituirajućoj sjednici Sabora izjasnio kao njen član. Pernar se u međuvremenu vratio u Živi zid, a Trgovački sud u Zagrebu proglasio je stečaj Abecede demokracije. Po pravomoćnosti rješenja ta će stranka biti brisana.

Trgovački sud u Zagrebu donio je krajem veljače rješenje o istovremenom otvaranju i zaključivanju stečajnog postupka nad Abecedom demokracije, političkom strankom koja je pristupanjem zastupnika Ivana Pernara nakratko bila parlamentarna. Nakon pravomoćnosti tog rješenja, Abeceda demokracije brisat će se iz Registra političkih stranaka u RH.  

Pročitajte i ovo Ivan Pernar Nakon organiziranja okupljanja Ivan Pernar pušten na slobodu: Sud mu izrekao zabranu pristupa školama Ivan Pernar u tijeku istraživanje Policija privela Pernara pred školom, ravnatelj: "Htio je djecu pitati o javnom samosnimanju i ozljeđivanju spolovila"

'Abeceda demokracije ne samo da više nije parlamentarna stranka, već bi vrlo skoro mogla biti i izbrisana iz registra političkih stranaka. Gdje će završiti sredstva poreznih obveznika u tom slučaju?' Budući da je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik početkom godine rasporedio sredstva za rad paralamentarnih političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2017., kojom je strankama s jednim zastupnikom, među kojima je navedena i Abeceda demokracije, dodijeljeno po 331.887 kuna, jer se Pernar prilikom konstituiranja Sabora izjasnio kao član te stranke (od siječnja više nije njen član već član Živog zida, što je bio i ranije), upitali smo Ministarstvo uprave kako će sada riješiti ovaj problem.

Naime, sredstva za financiranje parlamentarnih stranaka dodjeljuju se tromjesečno na račun stranke. Abeceda demokracije ne samo da više nije parlamentarna stranka, već bi vrlo skoro mogla biti i izbrisana iz registra političkih stranaka. Gdje će završiti sredstva poreznih obveznika u tom slučaju?

Iz Ministarstva uprave su za DNEVNIK.hr pojasnili kako kane riješiti ovu dosad nezabilježenu situaciju na hrvatskoj političkoj sceni. Naveli su kako je člankom 5. stavkom 2. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe propisano je da ako pojedinom zastupniku u Hrvatskom saboru nakon konstituiranja Sabora prestane članstvo u političkoj stranci, financijska sredstva ostaju stranci kojoj je zastupnik pripadao u trenutku konstituiranja Hrvatskoga sabora.

"Prestankom političke stranke, prestaju i prava koja je ta politička stranka ostvarivala temeljem Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, pa tako prestaje i pravo na redovito godišnje financiranje iz proračuna, slijedom čega je potrebno odgovarajuće izmijeniti i Odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka", navode iz Ministarstva uprave.

"Nadalje, sukladno članku 30. stavku 5. istog Zakona, u slučaju prestanka političke stranke, politička stranke je dužna sastaviti godišnji financijski izvještaj, s datumom koji prethodi datumu brisanja iz Registra političkih stranaka i dostaviti ga Državnom uredu za reviziju i Državnom izbornom povjerenstvu. Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPET BURNO U SABORNICI Pernarovo dosad neviđeno "izlaganje" u Hrvatskom saboru Što se tiče postupanja s imovinom političke stranke u slučaju njezina prestanka, isto se uređuje Statutom političke stranke, sukladno članku 10. Zakona o političkim strankama, kojim je propisano da statut političke stranke, pored ostalog, mora sadržavati odredbe o prestanku te postupku s imovinom u slučaju njenog prestanka.

Člankom 84. Statuta Abecede demokracije propisano je sljedeće: Prestaje li Stranka postojati temeljem odluke Sabora Stranke istom odlukom mora se raspodijeliti imovina Stranke. U ostalim slučajevima prestanka postojanja stranke imovina stranke postaje vlasništvo Republike Hrvatske", istaknuli su iz ovog ministarstva.

Za komentar smo htjeli upitati i predsjednika stranke Stjepana Vujanića, no nije nam se javljao na pozive. Nakon objave rješenja Trgovačkog suda o stečaju, za Tportal je kazao kako će se stranka žaliti Visokom trgovačkom sudu, jer novca za plaćanje duga imaju. "To su bedastoće. Taj dug smo platili u 11. mjesecu i čudi me da Fina nije reagirala da je on plaćen. Radi se o sitnom dugu nastalom od naknade za bankovno poslovanje", kazao je Vujanić.

No, tajnica Visokog trgovačkog suda Jasna Švigir početkom tjedna je na upit DNEVNIK.hr-a kazala kako taj sud još nije zaprimio nikakvu žalbu Abecede demokracije.

Iz Ministarstva uprave kazali su pak i da do ponedjeljka nisu primili pravomoćno rješenje Trgovačkog suda o otvaranju i zatvaranju stečaja nad Abecedom demokracije pa je stranka shodno tomu i dalje upisana u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske. Dokad, ovisit će o ažurnosti nadležnih institucija. Podsjetimo, rok za žalbu na rješenje Trgovačkog suda o stečaju je osam dana, a rješenje je izdano 21. veljače. Dakle, rok za žalbu je prošao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene