Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko se kome ovdje inati?

Dok se škola i grad prepucavaju tko je kriv, učenici se moraju snalaziti sami

Vaš glas: Prijevoz učenika u Umagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vaš glas: Prijevoz učenika u Umagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vaš glas: Prijevoz učenika u Umagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Vaš glas posjetio je osnovnu školu u Umagu, koja ima problem s prijevozom učenika, a kojeg Dnevnik nove TV doznaje upravo od vas gledatelja i čitatelja.

'Poštovani, učenici Osnovne škole Galileo Galilei iz Umaga nemaju osiguran prijevoz, a Zakon o osnovnom školstvu kaže da ga moraju imati. Prvo smo se obratili ravnatelju škole Ardenu Sirotiću koji je izjavio da je nemoćan riješiti problem bez osnivača škole tj. Grada Umaga. Obratili smo se i Gradu Umagu, čak je i njihov predstavnik došao na sastanak i pogodite, opet ništa', glasi upit nezadovoljnih roditelja koji su se javili na inicijativu Dnevnika Nove TV "Vaš glas".

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz hrvatskog jezika - 3 U osnovnim školama Počeo tjedan nacionalnih ispita: "Taj dan očekujemo da budu maksimalno koncentrirani i motivirani" Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Uobičajen školski dan u spomenutoj osnovnoj školi u Umagu izgleda ovako: učenici koji imaju šest sati odlaze na autobus, a oni koji će se u školi zadrže još jedan školski sat, moraju se snaći.

Magdalena ima troje djece. Svo troje pohađa tu talijansku školu. Problemi s odlascima i dolascima, kaže, traju već godinama.

Više od polovice učenika su putnici. Ravnatelj je, kaže, nemoćan. Sve što je, tvrdi, pokušao, nije urodilo plodom. O problemima obavještava grad svake godine, no bez uspjeha.

Grad je upućen u problem prijevoza. Pročelnik tvrdi, termine su škole odredile same. "Problem doista nastaje u talijanskoj OŠ iz razloga što oni moraju imati i dodatnu nastavu u koju su onda samoinicijativno stavili u druge dane mimo ugovora koji je potpisan", kaže Slaviša Šmalc, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Umaga.

Postoje dva riješenja no nijedno ne obećava previše. Prijevoz školskim kombijem ili dodatne četiri linije koje će istim putem proći 45 minuta nakon prvog termina.

"Taj jedan pijevoz na razini godine košta milijun kuna, dakle grad Umag jednostavno nema dodatnih sredstava kojima će platiti dvije ture u četiri autobusne linije", kaže Šmalc.

Direktor škole Arden Sirotić pak ima svoje riješenje. "Evo mi predlažemo da bude organiziran prijevoz svaki dan nakon sedmog sata, a za učenike koji bi ostali do sedmog sata mi bismo organizirali ili dežurstvo ili neku aktivnost", kaže Sirotić.

Problem neosporno postoji. Pitanje je tko se kome ovdje inati, tko je jači i tko će prvi pokazati kako se najlakše dogovoriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene