Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do punopravnog članstva

A što je sad na redu? Ima još puno posla...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina političkih snaga, pa i predsjednik Republike Ivo Josipović, smatraju da bi se prvo trebali održati izbori, a onda referendum za ulazak u EU. No, kakav je plan HDZ-a?

Puno je još posla do punopravnog članstva u Uniji. Bruxelles mora pripremiti pristupni ugovor, a krajem godine očekuje se njegovo potpisivanje. Slijedi hrvatski referendum, a potom i ratifikacija u hrvatskom i europskom parlamentu.'Ne vidim razloga zašto bi taj proces bio predmet polemike u predizbornim aktivnostima da to apsolviramo ranije jer se svi slažemo', kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković komentar Lane Ružičić Izbori u srijedu: Kako ćemo spojiti? Što će biti s autobusima? Ovoga me najviše strah Slika nije dostupna Odluka sutra Počeo summit EU-a koji će potvrditi završetak pregovora Hrvatske

Od početka iduće godine na potezu su parlamenti zemalja članica Unije. Svaka zemlja mora ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Bruxelles je za taj postupak predvidio godinu i pol dana. S obzirom na monitoring, bude li kritika, postupak bi mogao trajati i dulje.'Ne očekujem probleme iako smo u fazi kada treba i dalje pratiti i provoditi sve što smo do sada započeli', smatra Bebić.

Do punopravnog članstva u EU Hrvatska može koristiti euro novac. Za razrađene projekte možemo dobivati novac iz pretpristupnih fondova. Od 2013. godine ulazimo u 'euro proračun' iz kojeg možemo dobiti do pola milijarde eura. Uz to, možemo koristiti i do 800 milijuna eura iz fondova. Od te iste 2013. Hrvatska u 'euro proračun' mora uplatiti otprilike 300 milijuna eura.'Hrvatska je učinila sve što je mogla. Za mene je to jedan veliki i osobno važan događaj. I za mene i za Hrvatsku', kazao je Bebić.

Od idućeg saziva Sabora Hrvatska će imati promatrače u Europskom parlamentu, a s punopravnim članstvom i na posebnim izborima izabrane zastupnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene