Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šunkica, jaja, mladi luk, pinca...

A što će se naći na vašoj uskrsnoj trpezi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč teškoj situaciji i sve tanjim novčanicima Uskrs bez bar jedne utradicionalne delicije nezamisliv je. Koja će biti vaša?

A što će se naći na vašem blagdanskom stolu? Na moj.report@novatv.hr šaljite nam fotografije svojih pisanica i ostalih delicija!

Pročitajte i ovo Igor Mišev, voditelj pogona proizvodnje Pripreme za blagdan Bez nje se Uskrs ne može zamisliti: "Prodali smo već polovicu asortimana" Slika nije dostupna Poznati astronaut Uskrs u svemiru: 'Nemojte im reći da sam donio pisanice'

Uskršnji stol u Hrvatskoj teško je zamisliti bez bogate trpeze. Svaki kraj ima svoje specijalitete, no neke poslastice naći ćete na svakom stolu.

Tako je, primjerice, nezamisliv Uskrs bez mladog luka i rotkvica ili bilo kojeg drugog mladog povrća koje na stol donosi simboliku novog života i mladosti pa u konačnici i proljeća koje nam ove godine ipak malo kasni.

Kad smo već kod mladog povrća ne možemo zaboraviti na mladi krumpir koji će mnogi odabrati kao savršen prilog uz janjetinu ili pečenje za ručak. No osim janjetine još je jedna neizostavna namirnica koja će naći mjesto na brojnim stolovima, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Radi se, dakako, o šunki. Tko god je bar jednom kušao ukusnu šunkicu u domaćem kruhu zna o čemu govorimo.

>> Ove godine tanja uskrsna košarica

A što uz šunkicu? Osim mladog luka i rotkvica ne zaboravite na svoj stol donijeti i hren. Taj, naizgled neugledan, korjen, osim što ima vrlo visoku nutritivnu vrijednost, simbolizira Kristovu muku na križnom putu. U narodu se kaže kako je upravo ta namirnica simbol žuči i gorčine.

A što će se naći u centru blagdanskog stola? Pisanice, naravno. Naše bake su znale govoriti da će pisanica biti ukusnija ako je rađena s mnogo pažnje i ljubavi. Zato se sve više vraćamo tradicionalnim načinima bojanja pisanica. Kuhanje jaja u ljuskama od luka ili u vodi obojanom ciklom ili špinatom uvijek je bolji odabir od kupovnih boja prepunih razno razne kemije.

Kod nas nijedan blagdan ne prolazi bez slastica pa tako ni Uskrs. Najpoznatija slatka pogača je pinca. Popularnija je u primorskim krajevima, a naziva je se raznim nazivima - pinka, uskrsni kruh, uskrasna pogača, sirnica... Osim pince među popularnijim slasticama su orehnjača i makovnjača, razni kuglofi te slični suhi kolači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene