Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupovina Brodosplita

A što će sada država?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Tomislava Debeljaka, vlasnika tvrtke DIV i jedinog zainteresiranog kupca splitskog škvera, podignuta je optužnica u kojoj ga se tereti da je oštetio proračun za 3,6 milijuna kuna.

Iako se Debeljak tereti da je kao direktor jedne kninske tvrtke oštetio državni proračun za 3,6 milijuna kuna, činjenica da mu za vratom stoji optužnica nije ga spriječila da se prijavi na natječaj za kupnju Brodosplita. Nejasno je kako je moguće da netko tko u jednoj kompaniji ošteti proračun, bez problema preko druge tvrtke aplicira za milijunske poslove s državom. I kako država takve nelogičnosti tolerira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko plaća Drama u Brodosplitu: Debeljak posjetio radnika, on prekinuo štrajk glađu Slika nije dostupna Ministar o buri u škveru Ivan Vrdoljak: Brodosplit neće opstati kao incidentna tvrtka

>> Podignuta optužnica protiv vlasnika DIV-a

Debeljaka se tereti da je od siječnja 2007. do prosinca 2009. kao vlasnik i direktor pravne osobe iz Knina, oštetio državni proračun. Na isplaćene mjesečne plaće mora uplatiti i propisane poreze i doprinose, a u namjeri da izbjegne plaćanje ovih poreza i doprinosa za dio mjesečne plaće naložio je računovodstvu tvrtke da se u računovodstvenoj dokumentaciji te isplate neistinito evidentiraju na konto karticama kao troškovi terenskog rada a ne plaća, iako je znao da zaposlenici nisu stvarno obavili ni upućivani na terenski rad, niti su obavljali poslove montaže koji bi zahtijevali rad na terenu.

Kako je moguće da Ministarstvo gospodarstva sklapa tako važan posao, u kojem želi spasiti nekoliko tisuća radnih mjesta, s čovjekom protiv kojeg se vodi istraga, a sada ima i optužnicu. U Ministarstvu danas o tome ni riječi, a pred kamere nije želio ni glavni akter priče. Tomislav Debeljak u telefonskom razgovoru rekao je za Dnevnik Nove TV kako on optužnicu do danas nije dobio te kako će vrijeme pokazati tko je u pravu. I da bi se unatoč podignutoj optužnici prijavio na natječaj za Brodosplit.

Sindikati pak, već duže vrijeme upozoravaju na nepravilnosti natječaja. 'Malo je ironično da osobi koja je optužena za kriminal, u kontekstu toga da je oštetio proračun, naša država iz tog istog proračuna daje novac za restrukturiranje splitskog škvera', kaže Pavle Matošević, dopredsjednik nezavisnog sindikata Brodosplit.

Debeljak očekuje potpisivanje ugovora za nekoliko dana - sad valja pričekati jedino vidjeti na koji način država misli doskočiti činjenici da joj jedini kandidat na leđima ima ozbiljnu optužnicu i to za varanje države na doprinosima i porezima u ne baš malom iznosu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene