Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštitite svoje vozilo

VIDEO Kako se i koji automobili najviše kradu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle godine u Hrvatskoj je ukradeno više od tisuću vozila. Među njima 588 automobila.

Iako automafija više nije snažna kao 90-tih kada su harali Hrvatskom i zarađivali na švercu automobilima, građani ipak trebaju biti na oprezu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plemeniti metali Ogroman porast krađe jednog dijela s automobila: Ovo su modeli s kojih najčešće nestaju Carl Hahn Nadzirao sveobuhvatne promjene Preminuo nekadašnji direktor automobilskog diva: "Postavio je temelje uspjeha"

>> Koliko ukradenih automobila na jednom mjestu - i svi su vraćeni!

Čini se kako obijači brava već godinama vole istu marku - to je Volkswagen, automobil za kojim je i dalje velika potražnja, pa se jednostavno i kriminalci tome prilagode i kradu najviše baš takve automobile.

Policija zadovoljna rezultatima

Ako se u dva dana ukradeni automobil ne pronađe, mnogi se s tim i oproste, smatraju kako je on već u nekoj skrivenoj garaži u rezalištu ili preko granice, obično kod istočnih susjeda koji tu granu imaju razvijeniju.

Uglavnom, policija je zadovoljna - u odnosu na 90-e, kada je to bio totalni hit među kriminalcima, i kada su se automobili krali svakodnevno, brojke su sada zadovoljavajuće.

Žice više nisu u modi

Da žice kod krađa odavno nisu u modi, najbolje zna naš sugovornik koji je želio ostati anoniman. 'Sofisticirana tehnologija, jammeri i takve stvari, laptopi, danas se automobili najviše kradu laptopom', kaže naš sugovornik.

Prošle godine ukradeno je 1.233 vozila, od čega 588 motornih. Najviše u Zagrebu. Slijedi Split. Najmanje u Požegi. Kradljivce nije lagano naći, jer nije riječ o tipičnom kaznenom djelu.

Bez tragova

'Gotovo nikad na mjestu počinjenja se ne pronalaze tragovi, znači policija kreće od izjave oštećene osobe sa identifikacijskim podacima o samom konkretnom vozilu i to nam je nekakva polazna osnova za poduzimanje svih drugih mjera i radnji', pojašnjava Robert Popović iz Službe organiziranog kriminaliteta.

Profesionalcima koji se tim poslom bave, problem ne predstavlja niti sva tehnologija koja obično dolazi s novim automobilima. Vozila ukradena u Hrvatskoj uglavnom zavšravaju kao rezervni dijelovi po skrivenim garažama. Često i kod istočnih susjeda gdje je ta grana automafije znatno razvijenija. Najviše se već godinama kradu Volkswageni.

Rok - 48 sati

'Ako je velika potražnja za tim vozilima, očito da će i počinitelji biti spremni uložiti novac za neke alate, tehnologije da mogu zadovoljiti tu potražnju i to vam je uzročno-posljedična veza', ističe Popović.

'Ako ga ne pronađete u roku od dva dana - nećete ga naći. Ili će biti otpremljen preko granice ili će biti izrezan. Ovi manji auti za dijelove kradu se iz Slovenije se doprate u Hrvatsku, a iz Hrvatske auti idu u Sloveniju', pojašnjava naš anonimni sugovornik.

Iako nema apsolutne zaštite koja se ne može probiti struka poručuje - bilo kakva zaštita lopova će barem odvratiti od krađe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene