Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspon i pad Milana Bandića

Uspon na vrh brzo je svladao, znao se dodvoriti biračima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne afere u kojima se spominjalo Bandićevo ime on je pripisivao ljubomori političkih konkurenata.

Milanu Bandiću ovo je bio peti gradonačelnički mandat! Godinama su se pojavljivale informacije o navodnoj korupciji, klijentelizmu, rodbinskom zapošljavanju, ali konkretnih dokaza nikad nije bilo.

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Misteriozne afere ispred Jabuke i kina Europe - 1 Crvene i žute... Otkud sve te fotelje po gradu?! Već danima netko postavlja naslonjače s prekriženom riječju Fendi na ''znakovitim'' mjestima

Brojne afere u kojima se spominjalo njegovo ime pripisivao je ljubomori političkih konkurenata. Bio je najveći rival Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima u SDP-u 2007. godine. Kao nezavisni kandidat skoro je postao i predsjednik republike 2009. Ivo Josipović pobijedio ga je u drugom krugu.

Uspon do vrha Milan Bandić brzo je svladao. Od 2000., otkad samouvjereno vlada metropolom znao se dodvoriti biračima.

VIDEO - U USKOK stižu uhićenici! Traje ispitivanje osumnjičenih

No, uz šefovo ime - godinama su se vukle afere i poslovi s kumovima.

'Imam 113 kumova, ja ne znam tko je od njih danas dobio posao', rekao je 19. ožujka 2009.

Sumnjalo se da je sa suradnicima 'muljao' oko GUP - a, prenamjene gradskih zemljišta, gradnje nadstrešnica, fontana i javnih WC-a. Ime mu se vezalo i uz projekt pročistača otpadnih voda, ali i kadroviranja u Holdingu.

On je na prozivke - uzvraćao:  'Ja sam odgovoran i kad dva goluba na Jelačić placu crknu', rekao je u prosincu 2008.

Htio je graditi i spalionicu. A nije riješio problem divljih odlagališta, a kamoli postavio kante za smeće. 'I ja kad procijenim, upamtite za sva vremena - ja kad procijenim ću odgovorit. Kad je meni ćeif i volja, kad mi nije neću!', poručio je 25. kolovoza.

AKCIJA U GRADSKOM POGLAVARSTVU: 'Ne znam kakav su novi dokument mogli naći, a nije isključeno da je netko pričao protiv Bandića'

Ovo mu je peti mandat na čelu Zagreba.

Izazivanje nesreće i vožnja u pijanom stanju - stajali su ga karijere. No, brzo se vratio.

U utrci za Račanova nasljednika - pobjeđuje Zoran Milanović. Njihovi odnosi nisu bili idilični. No, šef SDP-a, ipak ga je prigrlio na lokalnim izborima. 'Sjajno, sjajno', riječi su kojima je Milanović u svibnju 2009. komentirao Bandićeve rezultate.

A već krajem godine - izbačen je iz stranke. Presudila je predsjednička kandidatura.

'Ljubomorno čuvam i čuvat ću svoju iskaznicu broj 2 u SDP-u, lišen stranačkih okova i slobodan kao feniks, stavljam se u službu cijele Hrvatske', poručio je Bandić u studenom 2009. Ali našao se na skliskom terenu.

Ivu Josipovića - nije porazio. Ali uvjerljivo pobjeđuje drugog SDP - ovog kandidata na još jednim izborima za gradonačelnika.

'Kad sam rekao da je to klijentelistička družina, da Zagreb treba očistiti od korupcije, to sam i mislio, mislim i dalje, poručio je Milanović 20. svibnja prošle godine.

Bandić je svaki projekt shvaćao kao svoj osobni.

'Nemojte govorit da sam lukav - ja sam iskren, pošten i odgovoran i radim svoj posao', rekao je 26. siječnja u intervjuu za Dnevnik Nove TV. 

Za sve loše financijske poteze u gradu čiji je račun u debelom minusu - prozivao je SDP. Stranku iz koje je godinama vodio Zagreb. Na sve je uglavnom uzvraćao - poštapalicama.

'To se napravilo da se skine fokus sa suđenja u Njemačkoj'

'Šta bi ja trebao pobjeći iz Zagreba ili k'o Batman loviti pahulje prije nego padnu na tlo', zapitao se u siječnju prošle godine. Posljednjih dana na slobodi - mučili su ga prosvjednici u tek obnovljenoj Mesničkoj ulici.

'Onaj 'ko ne radi, taj ne griješi', poručio je prije dva dana.

Zagrebački recept htio je ponuditi i Hrvatskoj. Za sada je u tome - spriječen. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene