Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VODIČ ZA GASTARBAJTERE

8 stvari koje je svakako dobro znati ako želite raditi u Švicarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više Hrvata odlazi na rad u europske zemlje, a za dobar dio njih odredište je Švicarska. Donosimo osnovne informacije o tome što trebaju učiniti prije zapošljavanja, moraju li znati jezik, kako do radne dozvole, treba li im zdravstveno osiguranje...

Nakon što je Švicarska prije godinu dana potpisala s Europskom unijom ugovor kojim se sporazum o slobodnom kretanju osoba uključuje i Hrvatska, ova je zemlja postala prilično popularna među onima koji posao traže u nekoj od zemalja Europske unije. 

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Slika nije dostupna Ako želite u zemlju blagostanja Koliko se zarađuje u Švicarskoj? Ovo su plaće u traženim zanimanjima

Doduše, broj boravišnih dozvola za ovu godinu nije velik (54 dugoročnih i 543 kratkoročnih), no njihov broj će rasti svake godine, pa će 2021. godine 250 hrvatskih državljana moći postati vlasnicima dugoročnih i još 2000 kratkoročnih boravišnih dozvola. 

Provjerili smo stoga na što sve moraju paziti hrvatski radnici koji se požele okušati na švicarskom tržištu rada. 

1. Kakvi su dokumenti potrebni hrvatskim građanima koji žele raditi u Švicarskoj?
Hrvatski građani moraju posjedovati valjanu radnu dozvolu prije prvog radnog dana. U nadležnosti poslodavca u Švicarskoj je da zatraži radnu dozvolu za zaposlenika iz Hrvatske. Hrvatski državljani mogu se zaposliti u Švicarskoj pod sljedećim uvjetima:
- Prioritet imaju švicarski državljani i stranci s boravištem koji se već nalaze na švicarskom tržištu rada
- Kantonalne vlasti moraju ovjeriti da plaća i uvjeti rada da nisu ispod minimuma
- Nevezano, godišnje se povećavaju kvote za privremene dozvole i boravišne dozvole

2. Je li potrebno znanje nekog od službenih jezika u Švicarskoj?
Ne

3. Gdje mogu dobiti informacije o tome kako i gdje da pronađu posao?
EURES (EURopean Employment Services) je mreža za razmjenu informacija koju vode službe za zapošljavanje u Europskoj uniji i zemljama EFTA-e. Cilj mu je olakšati mobilnost radnika zemalja Europske unije i Europske slobodne trgovinske zone.

4. Koje su procedure za nekoga tko traži posao preko agencije? 
Nema razlike između samostalnog traženja posla ili preko agencije. Švicarski poslodavac ima obavezu podnijeti zahtjev za hrvatske radnike, kako za stalne tako i za sezonske.

6. Dobili ste ponudu za posao švicarske kompanije i što sad?
Švicarski poslodavac treba podnijeti zahtjev za radnu dozvolu za svog zaposlenika. Samo ako je prijava odobrena radnik može raditi u Švicarskoj. 

7. Koji su prvi koraci nakon dolaska u Švicarsku?
Prije nego što počne raditi s valjanom radnom dozvolom, hrvatski državljanin se mora prijaviti kod lokalnih vlasti u mjestu stanovanja.

8. Počeli ste raditi, na što treba obratiti pozornost?
Ukoliko osoba prijavi prebivalište u Švicarskoj na duže od tri mjeseca, prema zakonu su dužni uzeti zdravstveno osiguranje od švicarske osiguravajuće kuće. Više informacija možete pronaći na ovom linku.

Više informacija možete pronaći u brošuri u dijelu pod nazivom "Croatia" i na ovoj stranici (pod nazivom Croatia). 

Za izdavanje dozvola zaduženi su kantoni. Za detaljne informacije o procedurama za aplikaciju (gdje podnijeti zahtjev, koji formular popuniti i slično) kontaktirajte nadležne kantonalne vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene