Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje ih prekomjerno pijemo

Unatoč upozorenjima nismo se osvijestili: Nepotrebna upotreba dovela do nedjelotvornosti antibiotika

Tablete (Foto: Dnevnik.hr)
Tablete (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tablete (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Svjetski je tjedan svjesnosti o antibioticima. Iako već 10 godina Hrvatska vodi javnu kampanju o tome kada se smiju uzimati antibiotici, građani se očito još po tom pitanju nisu osvijestili. Prema posljednjim podacima Hrvati i dalje prekomjerno uzimaju te lijekove.

Uzimaju se kada treba i puno više kada ne treba. Riječ je o antibioticima. Da Hrvati prekomjerno uzimaju antibiotike, nije tajna. To pokazuju i podaci za prošlu godinu.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike" Ilustracija Nestašica određenih lijekova Na tržištu nema poznatog antibiotika: Vraća se u ljekarne tek u travnju?

"Potrošilo se tri paketa antibiotika na 1.000 stanovnika na dan, što je previše", rekla je prof.dr.sc. Arjana Tambić, iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju ''Fran Mihaljević''. Gotovo 75% antibiotika uzima se nepotrebno.

"Nepotrebna upotreba antibiotika dovela nas je do toga da su danas uvelike nedjelotvorni", dodaje Tambić.

Sezona je prehlade i gripe, kada mnogi od liječnika traže antibiotike kako bi ozdravili. "Antibiotici ne djeluju kod gripe i prehlade i to su nekako najčešće pogreške kada smatramo, posebice kod djece, da je antibiotik nešto potrebno", rekla je Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Jer antibiotici ne liječe virusne, već bakterijske infekcije. Liječnici i ljekarnici apeliraju na građane da ne čuvaju stare zalihe lijekova i ne koriste one koje nisu potrošili. Ako slučajno ostane višak treba ga odnijeti u ljekarnu i zbrinuti u farmaceutski otpad.

Najvažnije je, dodaju, slušati savjet liječnika koji najbolje zna kada se antibiotik treba uzimati.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene