Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroge mjere osiguranja

Jandroković izviždan na Bleiburgu: Okupljeni mu vikali "izdajico" i "Istanbulska konvencija"

Gordan Jandroković izviždan je u nekoliko navrata (Foto: Dnevnik.hr)
Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Foto: Ivan Forjan Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Foto: Ivan Forjan Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Foto: Ivan Forjan Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Foto: Ivan Forjan +2 Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Ivan Forjan) Galerija 1/7 >>
Komemoracija u Bleiburgu održava se ove godine pod znatno rigoroznijim pravilima, a austrijske vlasti odlučile su se oštro obračunati sa svakim oblikom ustaške i nacističke simbolike pa su eventualnim prekršiteljima zakona zaprijetili pritvaranjem i deportacijom.

15:00 Koruška policija je objavila kako je komemoraciji prisustvovalo između 10 i 11 tisuća ljudi.  

Pročitajte i ovo Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Imaju 30% podrške U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

14:40 Nakon govora uz Spomenik na Blajburškom polju položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

14:30 nakon predsjednik Sabora okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i glasnogovornik Počasnog blajburškog voda Ante Kutleša.

Čović je u svom je govoru istaknuo nužnost svehrvatskog jedinstva, pogotovo danas kada si i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.

"I sada nam je potrebno, više nego ikada, svehrvatsko jedinstvo. Opet se na kušnju stavlja naša demografska snaga i u Hrvatskoj i BiH. Potaknuti globalnim kretanjima ljudi i potragom za boljim životom, jer svatko iz svoje perspektive smatra da im današnje domovine nisu ponudile dovoljno, počeli smo ponovno napuštati svoja ognjišta i naseljavati druge zemlje", upozorio je Čović.

14:10 Nakon mise najavljen je govor predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na što su okupljeni stali zviždati. Nakon što se Jandroković popeo na pozornicu izviždan je i po drugi put. Okupljeni su mu vikali "izdajico" i "Istanbulska konvencija".

Jandroković je podsjetio je da je Hrvatski sabor vratio pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu i da će tako i ostati.

"Kao predsjednik Hrvatskoga sabora prošle godine sam obećao da će se pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu nastaviti u budućnosti. I te odluke čvrsto ću se držati. Prije svega zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije," rekao je Jandroković

"Okupili smo se da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da izrazimo suosjećanje njihove patnje. Na Blajiburškom polju se dogodio bešćutna, dugo godina prešućivana stradanja, a da počinitelji nikada bili izvedeni pred sud pravde", rekao je Jandroković dodao kako su "nakon fašističkih zločina tijekom Drugog svjetskog rata komunističke vlasti sustavnim i smišljenim zločinom utirale put totalitarizmu, neslobodi i proganjanju neistomišljenika".

Gordan Jandroković izviždan je u nekoliko navrata (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Jandroković izviždan je u nekoliko navrata (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dodao je kako je Hrvatska je desetljećima bila talac totalitarnog komunističkog režima.

"Žrtva povreda ljudskih prava, psihičkog i fizičkog terora. To je naša povijest, složena, teška i bolna".

13:30 Austrijska policija je udaljila muškarca koji je nosio majicu s natpisom "Za dom spremni".

11:45 Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Želimir Puljić rekao je na početku mise da se "ovdje molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama".

"Vrijeme u kojem živimo, braćo i sestre, traži nove ljude, stvaratelje novog svijeta. Nove i drugačije Hrvatske i Europe. Na potezu su sada angažirani kršćani koji se nadaju i vjeruju i ljube, koje prožima duh evanđelja, pa su kadri živjeti i svjedočiti mir, ljubav i toleranciju. Pred iskustvom netrpeljivosti, zbog čega su i Hrvatska i Europa u 20. stoljeću gorjele u plamenu mržnje i prezira, današnji poklonici Kristova križa i štovatelji ovih križnih puteva naše stradale braće, osjećaju se pozvanima svjedočiti i propovijedati utopiju mira, ljubavi, praštanja i povjerenja, kako bi nas Gospodin očuvao od kuge, gladi, rata i zlih vremena. Uvjeren sam, da je naše ovo hodočašće, i molitveni hod od groblja do ovdje, i ovo današnje slavlje ide u tom smjeru. I ovaj naš odgovor svima onima koji se boje naših okupljanja ovdje. Molimo za to da našoj domovini Gospodim udijeli trajnu stabilnost i toliko žuđeni mir i slobodu koje su nam dali naši hrabri branitelji", rekao je u propovijedi mons. Puljić.

11:40 Okupljene je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić koji je rekao da je Blajburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se "nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odveo u smrt".

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama.

"Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički i sabrano, moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali", rekao je Markić.

11:35 Komemoraciji, osim izaslanika predsjednice RH Gorana Marića, izaslanika premijera Tome Medveda te predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića, nazoče i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović. Na Bleiburg je došla i Željka Markić.

11:30 Blajburško polje je do početka mise nadlijetao i policijski helikopter.

11:25 Više od stotinu ljudi, iz 20-ak nevladinih udruga iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije, okupilo se na kontraprosvjedu u samom Bleiburgu kako bi prosvjedovali protiv komemoracije desecima tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH stradalih u poraću jer ga smatraju "ustaškim dernekom".

Uz transparente "nacisti van", aktivisti, među kojima i članovi Radničke fronte iz Hrvatske, također su poručili da je ovo prosvjed ne samo protiv fašizma već i kapitalizma, pozivajući na "jedinstvenu internacionalu protiv fašizma i kapitalizma".

Aleksandar Dolić, predstavnik Radničke fronte, kazao je da je došao podržati lokalne napore da se zabrane ustaški i općenito fašistički "derneci" na Bleiburgu, a potporu želi dati jer fali "internacionalističke solidarnosti među drugovima i drugaricama".

"Protivimo se tome da se na takvim skupovima širi ustaška, tj. fašistička ideologija i stoga pozivamo na potpunu zabranu tog skupa. To je nedopustivo", kazao je Dolić.

Iako je na Bleiburškom polju stradalo i mnogo civila, uključujući žene i djecu, Dolić smatra da je zabrana skupa opravdana jer se tim "žrtvama politizira".

11:15 U austrijskoj javnosti je posljednjih dana u središtu javnih rasprava nalazi isticanje fašističkih simbola na Bleiburgu.

Austrijski mediji događaj nazivaju komemoracijom ustašama i fašističkim skupom koji bi uskoro mogao biti zabranjen.

11:05 Komemoracija je započela molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija otišla prema Bleiburškom polju.

11:00 Reporter Nove TV Ivan Forjan javlja iz Austrije da su velike gužve na graničnim prijelazima te da policija kontrolira apsolutno sve kojisu na putu za Bleiburg - i autobuse i osbna vozila. Zbog strogih kontrola na granici se čekalo gotovo sat vremena.

Austrijski mediji javljaju kako se ove godine očekuje oko 15.000 ljudi.

Oko Bleiburškog polja raspoređeno je 300 policajaca. Oni će cijelu komemoraciju snimati i nakon pregledavanja videosnimki utvrditi eventualno kršenje zakona, teprotiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući postupak.

73. komemoracija u Bleiburgu

Program 73. komemoracije u Bleiburgu, čiji je pokrovitelj i ove godine Hrvatski sabor počinje u 11 sati. Dolazak je najavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković dok će izaslanici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović biti ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Program komemoracije počinje molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Blajburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio. Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića, nakon čega će biti položeni vijenci.

Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika NDH koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni odmah kod Bleiburga, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima.

Što je sve zabranjeno?

Ove godine na blajburškom se polju očekuje više policije nego prijašnjih godina, a austrijske vlasti najavile su da će hodočasnike čuvati i "kobre", a na terenu će biti i predstavnici tužiteljstva. Počasni blajburški vod koji je organizator komemoracije, u suradnji s crkvenim i državnim vlastima Austrije, dogovorio je posebne mjere za održavanje ovogodišnjeg skupa: zabranjeno je isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske sila Osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Zabranjene su sve zastave i obilježja osim crkvenih, nacionalnih i državnih.

Također, zabranjeno je narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom, a neće biti dopušteno ni konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića tijekom komemoracije ali niti hrane.

Austrijsko redarstvo cijelu će komemoraciju snimati video kamerama te će, ako nakon njezinog pregledavanja utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući postupak.

Prošle godine na komemoraciji u Bleiburgu bilo je oko 10.000 ljudi, a privedene su tri osobe i to zbog nacističkog pozdrava i nacističkih obilježja te tetovaže kukastog križa na ruci.

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene