Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna se mora platiti

72 tisuće kuna - Toliko ih je koštao sukoba interesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smijenjeni pomoćnik ministra Slavka Linića, Branko Šegon, koji će zbog sukoba interesa platiti 40 tisuća kuna na rate, nije usamljeni slučaj. Slične kazne već je platilo dvoje ministara Vlade Zorana Milanovića. Dužnosnicima, sadašnjim i jednom bivšem, do sada su izrečene 72 tisuće kuna kazni.

Kako uopće izgleda otplata kazne i doživljavaju li ozbiljno dužnosnici odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, doznajte u priči koja slijedi.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković Stranka s imenom i prezimenom Dalija Orešković u Dnevniku Nove TV otkrila što joj je bilo najvažnije u pregovorima s SDP-om: "Dala sam sve što imam da se to ostvari“ Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

Kad mu stigne odluka Povjerenstva da je kažnjen s 40 tisuća kuna, Branko Šegon moći će se žaliti Upravnom sudu. Žalio se ili ne, kaznu će morati platiti.

Povjerenstvo: Šegon je u sukobu interesa! Linić: Svoj je posao radio odgovorno!

'Novac ne ide Povjerenstvu nego ostaje prvo onom tijelu koje isplaćuje plaću, a onda to tijelo novac prebacuje u državni proračun kao neiskorištena sredstva', izjavila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, kaznu još plaća.

'Kazna se cijepa od plaće redovitim putem. To je u procesu jer je, moram kazati, žiro račun za naplatu otvoren relativno kasno', tvrdi Zlatar Violić koja nije na vrijeme prenijela upravljačka prava u tvrtki, a tvrtka izdaje časopis koji novac dobiva iz proračuna.

No, pogodovanja nije bilo, reklo je Povjerenstvo, a za kršenje zakona ministricu je kaznilo s 15 tisuća kuna koje plaća u tri dijela - po 5 tisuća kuna mjesečno.

Prvi ministar u ovoj vladi, koji je "okusio" kako izgleda kad ga Povjerenstvo "lupi po džepu", bio je Tihomir Jakovina.

Ni on, podsjetimo, nije prenio upravljačka prava za poljoprivrednu ljekarnu, a kaznu od 10 tisuća kuna je, doznajemo, otplatio.

No, koliko se ukupno novca "naplatilo" - u Povjerenstvu ne znaju.

U 2013. godini troje vladinih dužnosnika zaradilo je kaznu - pomoćnik ministra zdravlja Marijan Cesarik i ministri Jakovina i Zlatar Violić. Ove im se godine pridružio Branko Šegon.

'Ja sam svoju cijenu pravno platila. Mislim da je to u redu. Svatko od nas mora, i svi smo na početku trebali biti jasnije pravno upozoreni ili se sami s privatnim odvjetnicima upoznati što nas čeka', tvrdi Zlatar Violić.

A jesu li ih kazne nečemu i podučile?

'Dužnosnici pomalo počinju shvaćati važnost toga da se pridržavaju odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa', tvrdi Dalija Orešković.

Iako posla imaju i s načelnicima, gradonačelnicima, županima, i saborskim zastupnicima - samo vladinim dužnosnicima naplatili su 72 tisuće kuna kazne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene