Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje na kraju godine

Jadranka Kosor penje se na ljestvici popularnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor penje se na ljestvici popularnosti, no birači i dalje ne vjeruju da je izvela Hrvatsku na pravi put. Na kraju godine donosimo vam inventuru popularnosti političara, njihovih stranaka i poteza Vlade.

Najpopularniji političar i dalje je uvjerljivo Stjepan Mesić. Pozitivno o predsjedniku na odlasku misli 66 posto građana. Slijedi ga Jadranka Kosor čija je popularnost narasla na 49 posto. Istu potporu uživa i Đurđa Adlešič. Zoran Milanović sve manje ostavlja pozitivan dojam. Od siječanjskih 53 posto pao je na 45. U padu su i Radimir Čačić i Josip Friščić.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Ministar financija Marko Primorac Zatvoren upis trezoraca Ministar Primorac o trezorcima: "Građani su odazivom pokazali da vjeruju državi"

Sanaderovim odlaskom Jadranka Kosor vratila je vjeru u održivost koalicije. Sada to vjeruje 74 posto građana dok je u kolovozu to smatralo poraznih 32 posto. Iako Kosor popularnost raste, 70 posto građana još smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Samo 22 posto poteze drži dobrima, a 8 posto ne zna.

Više sreće trebat će i političkim strankama u borbi za naklonost birača. U ovoj godini uglavnom su zadržale svoje rejtinge. SDP je i dalje najpopularniji. Da su danas izbori dobili bi glasove 33 posto birača. Drugi je HDZ s 27. A slijedi HNS sa 7,8 posto, HSS s 5 i pol, ispod su HSU, HDSSB, HSP, HSLS i IDS. Više je i neodlučnih. Prema svemu sudeći političari će očito u Novoj poželjeti da im građani više vjeruju.

I HDZ-ovci misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru

Jadranku Kosor kojoj popularnost raste ipak čeka još puno posla jer čak 70 posto ispitanih građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru.

Samo 22 posto smatra da ide u dobrom smjeru, a 8 posto ne zna. Kosor će u dobrobit svojih poteza trebati uvjeravati i HDZ-ovo biračko tijelo jer ih čak 51 posto smatra da zemlju vodi pogrešno. Isto misli i 78 posto SDP-ovog biračkog tijela, 71 posto HNS-ovog, te čak 83 posto biračkog tijela koalicijskog partnera HSS-a.

Trebat će više raditi i na pridobivanju potpore za ulazak u Europsku Uniju koja je od početka godine u opadanju. Da je danas referendum, jednak broj Hrvata zaokružio bi ZA i PROTIV EU, njih 43 posto. U odnosu na početak godine više je i neodlučnih, odnosno 13 posto.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene