Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o žalbi na presudu

50 branitelja prosvjeduje pred Vrhovnim sudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlučuje se o žalbi na presudu od 8 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Pedesetak karlovačkih branitelja jutros prosvjeduje ispred zgrade Vrhovnog suda na Zrinjevcu gdje se odlučuje o žalbi Mihajla Hrastova i tužiteljstva na drugostupanjsku presudu tog suda kojom je u svibnju ove godine taj bivši pripadnik specijalne policije osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina na Koranskom mostu 1991.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrhovni sud odlučio Hrastov osuđen na osam godina zatvora zbog ubojstava na Koranskome mostu Slika nije dostupna Vrhovni sud potvrdio ili preinačio presude za zločin nad Srebreničanima

>> Hrastov četvrti put na Vrhovnom sudu

Mirni prosvjed organizirala je Koordinacija branitelja Karlovačke županije kako bi izrazili potporu svom suborcu, bivšem specijalcu Hrastovu kojemu se za isti zločin sudilo tri puta. Prosvjednici ispred suda stoje s majicama i zastavama svojih udruga i kažu da će na Zrinjevcu biti do završetka žalbenog ročišta, nakon čega će se vratiti u Karlovac.

Do svibanjske odluke Vrhovnog suda, koji je preinačio oslobađajuću presudu u osmogodišnju zatvorsku kaznu, Hrastov je tri puta na karlovačkom Županijskom sudu bio oslobođen, uz obrazloženje da je 13 neprijateljskih zarobljenika na Koranskom mostu rafalima iz strojnice ubio u nužnoj obrani.

Državno odvjetništvo traži višu kaznu zbog likvidacije zarobljenika

Na odluku Vrhovnog suda osim Hrastova žalilo se i karlovačko Županijsko državno odvjetništvo koje traži višu kaznu jer smatra da se radilo o likvidaciji ratnih zarobljenika, odnosno kaznenom djelu za koje je zakonom propisano najmanje deset godina zatvora.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo  e kazao da će na sjednici sudski izvjestitelj vijeću iznijeti stanje predmeta i tijek sudskog procesa koji je počeo 1992. Potom će biti iznesene žalbe, a obrana i državno odvjetništvo moći će nadopuniti suca izvjestitelja. Nakon toga sudsko vijeće će se povući na vijećanje, a zakon ne propisuje rok u kojem bi moralo objaviti odluku ili rješenje. No, Tripalo kaže da postoji tzv. instruktivni rok od tri mjeseca u kojem bi se trebalo odlučiti o predmetu.

U prvostupanjskim postupcima 1993. i 2003. oslobođen je, a Vrhovni je sud te presude ukinuo i vraćao na novo suđenje. No, odlukom iz svibnja Vrhovni je sud uvažio žalbu tužiteljstva te je presudu iz ožujka 2007. ukinuo i preinačio u osuđujuću. Kako mu je dosuđena zatvorska kazna veća od pet godina, odmah mu je posebnim rješenjem određen i pritvor. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene