Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Mnogi su im pomogli

5 priča koje su vas dirnule...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko je priča dirnulo vaša srca tijekom godine, a nakon što su pojedine objavljene, telefoni u našoj redakciji nisu prestajali zvoniti. Prisjetit ćemo se nekih od njih.

Siromaštvo u Hrvatskoj je na alarmantno razini. Priče koje su dirnule naše čitatelje u pravilu su se odnosile na obitelji s djecom teškog imovinskog stanja.

- Djevojčica ispred pučke kuhinje -

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Podjela ručka u pučkoj kuhiniji Sveti Duh - 3 NEKIMA JE I OBROK LUKSUZ Redovi za hranu sve duži, donacija sve manje. Njihova vrata bit će otvorena i za Božić: ''Nitko neće ostati gladan''

Jedna od takvi priča je i ona djevojče Leonarde koju je ekipa Nove TV snimila ispred zagrebačke pučke kuhinje. Ondje je s majkom došla po dnevni obrok. 'Muž je ostao bez posla, jer je imao prometnu nesreću. Kad se vratio s bolovanja dobio je otkaz. Pošto sad ima više od 50 godina, nema posla', ispričala je tada Leonardina majka Dušica.

Nakon što je priča objavljena, čitatelji Dnevnik.hr-a i Nove TV željeli su znati kako doći do djevojčice i njezine obitelji ne bi li im pomogli.

Potresna priča obitelji djevojčice iz pučke kuhinje

Leonardina obitelj - njezin brat i njihovi nezaposleni roditelji žive u gradskom stanu. Mjesečna im se primanja svedu na 1.800 kuna, pa im je svaka pomoć dobrodošla.

Leonardin iskren odgovor da ručak u pučkoj kuhinji: 'nije najbolji, ali što se mora, mora se', nije prošao neopaženo. 'Od malih nogu smo shvatili da smo ostali bez novaca i onda smo se brat i ja naviknuli', ispričala je Leonarda. Žive od 1.800 kuna na mjesec, a režije su im oko 1.100.

- Mladoj obitelji oduzeta beba -

Mladom bračnom paru iz Vukovara, Antonu i Mirjani oduzeta je beba zbog siromaštva. 'Oni su došli u bolnicu, dijete su odveli prilikom rođenja 29.09. 2014., smjestili su je u dječji dom Klasje', prepričava otac Anton Petričević.

'Kad je moraš ostaviti i otići onda je to tako teško i bude bolno, ostaviti svoje dijete, a otići kući. A najradije bi je uzela i ponijela sa sobom, a ne mogu', rekla je majka Mirjana Pungrčar u studenom.

VIDEO Mladoj vukovarskoj obitelji zbog siromaštva već u rodilištu oduzeta beba

Ubrzo nakon što se vijest o ovom događaju pročula, u njihov je dom stigla hrana, pelene i ostale potrepštine. Pomoć im je stigla iz cijele Hrvatske, od brojnih Vukovaraca, ali i HVIDRE koja Antonu pomaže i u pronalasku posla. 'Našli su nam kuću. Samo plaćamo režije, ne plaćamo stanarinu. Hvala i ljudima koji su to ustupili', kaže Anton i dodaje kako pokušavaju doći do svog djeteta s odvjetnikom.

- Velika poplava -

Tijekom velike poplave koja je u svibnju pogodila istok Hrvatske u pomoći su se angažirali mnogobrojni građani. Kada je pukao nasip na Savi kod Rajevog sela, stanovnici nekoliko mjesta preko noći su ostali bez krova nad glavom.

VIDEO Volonteri stižu iz cijele zemlje, rade s djecom, starijima i životinjama

Prikupljala se pomoć u svakom obliku, nudio se smještaj, cijela se zemlja digla na noge kako bi što više pomogli i što prije sanirali štetu. Poplavljene kuće popravljaju se i danas, mjesecima nakon ove prirodne katastrofe koja je odnijela dva života.

- Gladna djeca nemaju ni za obrok u školi -

I u gradovima koji slove kao uspješni, s dobrim plaćama, niskom nezaposlenošću ima djece koja nemaju za jedan obrok u školi. Jedan od takvih gradova je Velika Gorica.

Tužna priča iz Hrvatske - Učenik učiteljicu svaki drugi dan moli za hranu!

Kuharica u jednoj tamošnjoj osnovnoj školi gotovo svakodnevno 25 učenika progleda kroz prste i da im obrok kojeg si nisu mogli priuštiti.

Za čak 1.200 djece u Hrvatskoj, školski obrok je jedini koji pojedu u danu, no mnogo je djece koja nemaju ni za njega. Koliko ih je točno, ne zna se. Nadležna ministarstva obrazovanja i socijalne skrbi poručuju školama, ali i roditeljima da se u ovakvim slučajevima obrate Centru za socijalnu skrb.

- Na svijet došla prva beba koja je rasla u doniranoj maternici -

A da nije sve crno, pokazuje i priča iz Švedske. Ove je godine, naime, na svijet došla prva beba koja je rasla u doniranoj maternici!

Jedna žena od 4500 rađa se, naime, bez maternice, a tako je bilo i sa 36-godišnjom Šveđankom koja je rodila dječaka. Iako je imala zdrave jajnike, nije imala maternicu.

Ovako još NIKAD nije rođena nijedna beba!

Maternicu je 36-godišnjoj Šveđanki donirala 61-godišnja obiteljska prijateljica. Jajne stanice Šveđanke oplođene su, a potom ugrađene u maternicu. Dječak je rođen u 31. tjednu, zdrav je i pri rođenju je težio 1,77 kilograma.

'Ovo je velik događaj jer daje nadu svim onim ženama i muškarcima koji su živjeli u uvjerenju da nikad neće moći postati roditelji', rekla je Liza Johannesson sa Sveučilišta Gothenburg.

Puno više pozitivnih priča koje će vas dirnuti želimo vam u 2015. godini!
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene