Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kratki pregled

5 afera zvučnih naziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera remorker, posljednja je u nizu slučajeva koje su se našle na stolu USKOK-a u posljednjih nekoliko godina. Također je jedna od afera zvučnog naziva.

Donosimo kratki pregled pet afera zvučnih naziva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Često prozivani ministar Povezivalo ga se s više afera, ali ostajao je neokrznut na visokoj poziciji Slika nije dostupna Suđenje bivšem premijeru Nakon blagdana Sanader ponovno na sudu

1. 'Bankomat'

Krajem 2009. godine pokrenuta je istraga protiv bivšeg šefa Hrvatske poštanske banke Josipa Protege, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonje, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmorice navodno povlaštenih klijenata koje se tereti da su od 2005. do 2009. oštetili tu državnu banku za više od 200 milijuna kuna jer su , kako se sumnja, davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci.

>> Slučaj 'Bankomat': Ni četiri godina nakon početka istrage, ne zna se kad će suđenje

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a jednog od klijenata banke i za pranje novca. Suđenje još nije počelo, a u tijeku su pripremna ročišta.

2. 'Planinska'

U slučaju 'Planinska', bivšeg premijera Ivu Sanadera tereti se zajedno s tadašnjim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem i bivšim zastupnikom HDZ-a i vlasnikom lanca mesnica Stjepanom Fiolićem za nezakonitosti oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu teške 26,4 milijuna kuna.

>> Katica Fiolić: 'Ako mu daš još jednu lipu RASTAT ću se od tebe!'

Zgrada je, naime, pripadala Fiolićevoj tvrtki Mesnice Fiolić koju, prema optužnici, nije prodao izravno, već je zgradu prvo kupila Hypo Leasing Croatia s kojom je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019. godine, a odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade početkom travnja 2009.

U 'slučaju Planinska' Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije. Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen je na rad za opće dobro.

3. 'Fimi media'

Slučaj 'Fimi media' je do sada najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i najveća oporbena stranka u državi - HDZ.

Jedan od optuženika, bivši premijer Ivo Sanader, od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ iz kojega je u međuvremenu izbačen brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

>> 'Zašto je Thompson dolazio kod mene u ured? Pa nije carina škola pjevanja!'

Više Sanaderovih ministara i stranačkih dužnosnika kazali su tijekom suđenja da su za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond, čuli iz medija, kao i da je Sanaderova riječ bila 'zadnja' na sjednicama svih stranačkih tijela.

Sve USKOK-ove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa. Suđenje je u tijeku, a kada optuženici iznesu obrane uslijedit će završni govor USKOK-a i obrane, a potom i izricanje presude.

4. 'Maestro'


2007. godine pokrenuta je velika akcija Uskoka i DORH-a protiv korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju, pod nazivom 'Maestro'. Osumnjičene se teretilo za primanja i davanja mita, pomaganja u primanju mita, izdavanja i neovlaštenoga pribavljanja poslovne tajne, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na te zlouporabe.

>> Ponovljeni 'Mali maestro': Gotovcu godina i deset mjeseci, Staniću godina dana

>> Matanović i Peša oslobođeni u ponovljenom suđenju

U nepravomoćnoj presudi. z rujna 2011. bivši potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac je osuđen na godinu dana i deset mjeseci zatvora, a poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić osuđen je na godinu dana zatvora. Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović i Robert Peša su oslobođeni.

5. 'Remorker'

Prošlog tjedna pala su prva uhićenja u slučaju 'Remorker'. USKOK je dao nalog o provođenju istrage protiv osam osumnjičenih zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Sumnja se da su neki HAC-ovi podizvođači uplaćivali novac na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca i na taj način iz države izvukli 30 milijuna kuna.

>> Mjesec dana istražnog zatvora za osumnjičene u 'aferi Remorker'

Predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Bivši državni tajnik Milivoj Mikulić, bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele.

U USKOK-u ističu da su se bivši državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu prometa, Zdravko Livaković, bivši državni tajnik Milivoj Mikulić i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, dogovorili kako će od odgovornih osoba tvrtki koje su za HAC bili izvođači radova tražiti 'plaćanje određenih novčanih iznosa' kao nagradu za angažiranje na izvođenju radova od strane HAC-a te za osiguranje povoljnijeg položaja u naplati potraživanja.

'Traženu nagradu su im odgovorne osobe trgovačkih društava predavale u gotovini te su tako primljeni novac potom međusobno dijelili', tvrde u USKOK-u.

'Nadalje su dogovorili da će uz odgovarajuću nagradu osiguravati da se kao izvođači radova na pojedinim lokacijama angažiraju trgovačka društva, iako njihove ponude nisu bile najpovoljnije na natječaju, te da će ostalim trgovačkim društvima od kojih su zatražili da se ne javljaju za izvođenje tih radova osigurati angažman na drugim lokacijama uz plaćanje neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanje neizvršenih vantroškovničkih radova', navodi se u službenom priopćenju.

Nakon što su čelnici tvrtki podizvođača pristali na takvu pogodbu, plaćanje naknade navodno je realizirano preko Premilovčeve češke tvrtke Remorker International na čiji je račun, po tvrdnjama istražitelja, 'sjelo' najmanje 30 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene