Obavijesti Video Pretražite Navigacija

29. europski susret mladih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od četvrtka je u Zagrebu teško ne susresti mlade ljude na svakom koraku. Čak 40 tisuća njih iz cijele je Europe stiglo u Hrvatsku na Europski susret mladih. Više u videoprilogu.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, večeras je tisućama mladih vjernika okupljenih na 29. europskom susretu mladih poručio da se ne boje imati povjerenja u Boga "jer On nas uvijek predusreće svojim povjerenjem".

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un ide u Rusiju Putin na korak do sporazuma od kojeg strahuje svijet: Moskva i Pjongjang kuju pakleni plan Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu Međunarodni susret katoličke mladeži Na papinoj misi prisustvovalo milijun i pol vjernika: "Dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san..."

Počevši od Zagreba, željeli bismo s vama ovih dana biti svjedoci i misionari povjerenja na Zemlji, svjedoci vaše ljubavi i poziva na mir među narodima i religijama, te vaše nade koja je sposobna mijenjati Europu i svijet u zajedništvu i solidarnosti u dobru, istaknuo je Bozanić na Zagrebačkom velesajmu.

Izrazio je nadu da će se po molitvama i zajedništvu na susretu, kojemu je glavna tema "Hodočašće povjerenja na Zemlji", dogoditi duhovna razmjena darova.

Mlade vjernike je podsjetio da je na sutrašnji dan, prije 25 godina, umro kardinal Franjo Šeper, veliki prijatelj brata Rogera i redovničke zajednice Taize, u čijem se ekumenskom duhu održava susret.

Tijekom susreta, mladi hodočasnici, katolici, protestanti,
pravoslavci, i po prvi put u Zagrebu pripadnici islamske
vjeroispovijesti, sudjelovat će na misnim slavljima i molitvama u župama u kojima su smješteni, molitvenim i meditacijskim radionicama, čitanju Biblije i poruke sadašnjeg priora Aloisa iz Taizea, koji se večeras obratio okupljenim mladim hodočasnicima.

Na molitvi s mladima uz kardinala Josipa Bozanića bili su, među ostalim, i pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak, Vlado Košić i Valentin Pozaić, apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Francisco Javier Lozano, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, dvojica francuskih biskupa te biskupi iz Poljske, Mađarske i Slovenije.

Na molitvi je bio i predstavnik Srpske pravoslavne crkve Marinko Juretić, predstavnik Evangeličke crkve u Hrvatskoj Branko Berić, predstavnik Reformirane kršćanske crkve Branimir Bučanović i predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić.

Na večerašnjem susretu mladih vjernika iz Europe nazočan je bio i hrvatski premijer Ivo Sanader, ministar kulture i predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dosad je u Zagreb stiglo na tisuće mladih iz svih europskih zemalja, ponajviše iz Poljske, Njemačke, Italije, Rumunjske, Francuske, Ukrajine, a očekuje se da će ih do 1. siječnja biti oko 40 tisuća.

Glavno središte okupljanja je Zagrebački velesajam, a tematske radionice održavat će se po crkvama i muzejima te u džamiji.

Kardinal Josip Bozanić će 31. prosinca u zagrebačkoj katedrali predvoditi euharistijsko slavlje zajedno s braćom iz zajednice Taize.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene