441577
441577
441577
441577
441577

U IZBORNU UTRKU S OSIROMAŠENIM BUDŽETOM

  • , 28.06.2016., 08:00
  • Autor:
  • komentara

U izbornu utrku, stranke će sa osiromašenim budžetima. MOST blokira isplatu novca koji stranke dobivaju iz proračuna i uvjetuje da se prije donese zakon kojim bi se taj iznos ubuduće smanjio.

 
 
 
 
Programi političkih stranaka (Video: Dnevnik Nove TV)
Programi političkih stranaka (Video: Dnevnik Nove TV)

Kampanja je pred vratima, a MOST strankama mrsi račune. Blokira isplatu novca koji stranke dobivaju iz proračuna i uvjetuje da se prije donese zakon kojim bi se taj iznos ubuduće smanjio. Na gubitku su najviše HDZ i SDP koji zbog broja zastupnika dobivaju najveći dio kolača.

U izbornu utrku, stranke će sa osiromašenim budžetima. Predsjednik Odbora za ustav, Robert Podoljnjak, kazao je kako sjednicu Odbora neće sazvati. A bez sjednice Odbora za ustav, 24 milijuna kuna namIjenjenih parlamentarnim strankama ostat će u proračunu.

Most uvjetuje isplatu novca, prethodnim donošenjem zakona o financiranju političkih stranaka.

'Obećanje koje smo mi dali je donijeti izmjene Zakona i bolje regulirati financiranje političkih stranaka', kazao je Podoljnjak.

Upitan je li to na neki način ucjena što on zahtjeva da se prvo donese Zakon, da bi sazvao sjednicu, saborski zastupnik HDZ-a, Dražen Bošnjaković kaže: 'Ne bih bio tako oštar ali mislim da to nije baš uredu'.

'Da je Most htio donijeti taj zakon, imali su dovoljno vremena. Sabor je zasjedao šest mjeseci, prema tome, da si imali volje i želje da ga donesu bi ga donijeli jer su imali većinu', rekao je Mirando Mrsić.

Najviše gubi HDZ koji bi za tri mjeseca dobio oko 3,8 milijuna kuna. SDP 3,3 milijuna kuna, MOST 1,1,HNS 640 tisuća, a ostale stranke od 240 do 75 tisuća kuna.

Sve ovo utjecat će i na kampanju Milana Bandića.

'Naravno da će utjecati, ali koliki je poplun, toliko se pokrijete. Nećemo dizati kredit, naša kampanja će biti minimalna, prema tome to ćemo isfinancirati sami i od sponzora koji budu', kazao je Bandić.

'Uopće mi to nije problem, meni je veći problem kako će se financirati 250 tisuća djece koji su bili u stručnom osposobljavanju', rekao je predsejednik HNS-a, Ivan Vrdoljak.

Kampanja bi trebala biti već početkom kolovoza. Stranke na promidžbu smiju potrošiti najviše milijun i 500 tisuća kuna po izbornoj jedinici. U prošloj kampanji Domoljubna koalicija potrošila je ukupno 15,5 milijuna kuna, Hrvatska raste 13,8, a MOST 1,1 milijun. SDP će kako doznajemo po uobičajenoj praksi podići kredit, a HDZ se uzdati u svoje donatore.

'Političke stranke imaju i druge izvore prihoda, kao što su članarine, donacije, HDZ kao što znate je imao donatorske večeri', rekao je Bošnjaković.

HDZ i SDP, Mostu ne žele popustiti, pa će kampanju odraditi kao i do sada, a novac koji im je zakonom dodIjeljen i u proračunu zacrtan, računaju da će raspodijeliti nakon izbora.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se