Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na cestama 12 novih presretača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskim cestama od danas će prometovati 12 novih policijskih automobila presretača, te 70 motocikala koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo za ukupno 22 milijuna kuna.


Šest mercedesa 320 CDI, četiri BMW-a 330 i dvije škode superb, te 70 motocikala BMW R900 RT i BMW E650 G, koji su nabavljeni u okviru Nacionalnog plana za sigurnost prometa od 2006. do 2010. pazit će na sigurnost na Hrvatskim cestama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očevid je u tijeku Policija uoči utakmice u Zagrebu spriječila mogući napad na navijače Hajduka molotovljevim koktelima Slika nije dostupna Bijes navijača nakon poraza Hajduka Bilanca nereda na Poljudu: 7 privedenih, među njima i maloljetni

Nabavljena vozila već će danas biti raspoređena po policijskim upravama, sukladno potrebi, a namijenjena su nadzoru brzine na autocestama, brzim prometnicama, prigradskim naseljima, te na prilazima velikim gradovima.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je da MUP do kraja godine planira nabaviti još četiri nova presretača, a u idućim godinama i više takvih automobila, sve kako bi se podigla razina sigurnosti na prometnicama i smanjio broj nesreća, posebno onih sa smrtnim posljedicama.

Najavio je kako će policija u tom smislu još agresivnije nadzirati promet, u suradnji sa županijama, gradovima i općinama, te da će ići na rješavanje tzv. crnih točaka na cestama, a u suradnji s ostalim ministarstvima i na jaču edukaciju o sigurnosti prometa od najranije dobi. Kazao je kako je pred završetkom izrada projekta postavljanja fiksnih radarskih sustava s kamerama na najfrekventnije prometnice.
Kirin je najavio da bi za mjesec dana MUP trebao biti bogatiji za 20-tak kombija opremljenih sofisticiranom opremom za očevide.

U MUP-u kažu da im je namjera boljom opremom osigurati veću policijsku mobilnost i učinkovitost, a prije svega spustiti crnu statističku brojku na europsku razinu (manje od deset poginulih godišnje na sto tisuća stanovnika).

Prognoze su optimistične, jer se broj poginulih u prometu već prošle godine smanjio.

Policija i nova nogometna sezona

Nova nogometna sezona nije samo izazov za igrače i njihove klubove, nego i za policiju, koja je već u prvom kolu proteklog vikenda podnijela 17 prekršajnih prijava, najviše zbog paljenja baklji i pijanstva navijača.

MUP je na svojoj internetskoj stranici objavio kako je u
prošlogodišnjoj natjecateljskoj sezoni na 32 utakmice bilo remećenja javnog reda i mira, tučnjave navijača i oštećenih automobila i zgrada. 

MUP upozorava kako se od početka srpnja primjenjuju izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojima su, među ostalim, povećane kazne za prekršitelje, a policiji dane veće ovlasti.

Po tom zakonu, organizatori natjecanja moraju postupiti po nalogu policije u svezi s mjerama sigurnosti, što uključuje i veći broj redara. Također je propisano da športski objekti moraju biti opremljeni odgovarajućim videonadzorom te da se navijačima kojima je izrečena zabrana dolaska na stadion na smiju prodavati ulaznice.

U novi je Zakon dodana i odredba kojom je propisano da osoba kojoj je izrečena mjera zabrane dolaska na utakmice mora doći u policijsku postaju najkasnije dva sata prije početka natjecanja. Ako je u tome spriječena zbog bolesti ili profesionalnih obveza, telefonom mora prijaviti gdje će biti za vrijeme utakmice i dva sata nakon nje.

Izmjenama Zakona propisano je vođenje podataka o prijestupnicima i događajima na športskim natjecanjima. MUP smatra kako je riječ o bitnoj novini koja bi trebala omogućiti veću učinkovitost u sprječavanju nereda i nasilja na športskim natjecanjima, te u kažnjavanju prekršitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene