Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imat će i tunele

2016. godine kreću radovi na najomraženijem rotoru u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Remetinečki rotor 2016. godine trebao bi, prema najavama iz Ureda za promet i izgradnju, postati veliko gradilište.

Riječ je o radovima na denivelaciji rotora koji neki vozači zbog nepreglednosti čak i izbjegavaju. Grad je, naime, raspisao natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta prema već poznatom idejnom rješenju Građevinskog fakulteta i tvrtke Aking.

Pročitajte i ovo Novoobnovljeni zagrebački rotor - 1 Nemojte se unaprijed veseliti Novi rotor u Zagrebu smanjio je broj nesreća, ali stručnjaci upozoravaju - pravi test tek slijedi Slika nije dostupna vozači nezadovoljni O gužvama na rotoru oglasili se iz Grada Zagreba i najavili nove promjene: "Počinjemo već danas..."

Prometno rješenje sastoji se od dva tunela duga 280 metara koji bi spajala Jadransku i Aveniju Dubrovnik, a koji bi išli ispod tramvajske pruge, dok bi rotor biti proširen izdvojenim tracima za desno skretanje. Na samom rotoru promet će se regulirati semaforima.

Ovim rješenjem s rotora bi se eliminiralo 60 posto vozila, koliko ih dnevno prođe najprometnijim raskrižjem u Hrvatskoj. Iz mjerodavnog ureda kazali su da je uređenje rotora jedan od prioritetnih prometnih zahvata u gradu, no da investicija zbog svoje cijene nije lako izvediva.

Dodali su da se nadaju da će se novac, između 150 i 200 milijuna kuna, osigurati u proračunu za 2016. godinu jer samo za završetak dokumentacije treba izdvojiti šest milijuna kuna.

Ovim rješenjem nije zadovoljan prometni stručnjak Ivan Dadić, koji je kao profesor na Prometnom fakultetu davao i recenziju na odabranu ideju.

'Mi smo predložili jednostavniju i jeftiniju varijantu, a prometno puno funkcionalniju. Predlagali smo da se dvije avenije spoje u razini sadašnjeg rotora, a da se funkcije rotora spuste na razinu tramvaja', kazao je Dadić.

Dodao je da je riječ o rješenju kakvo već postoji u Zapruđu, gdje promet funkcionira bez zastoja. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene