Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nije bilo dobro

Ispratili smo godinu vremenskih ekstrema! Evo kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
2014. godinu pamtit ćemo prema vremenskim ekstremima koji su mnogima zadali goleme probleme.

Prema uvodnim obradama vremenskih podataka protekla je godina, 2014., u Hrvatskoj bila toplija i kišovitija od prosjeka. U Zagrebu je bila pri vrhu najtoplijih i najkišovitijih godina u povijesti vremenskih motrenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena

Protekla je zima posvuda bila zamjetno toplija od prosjeka, a gdjegdje i dosad najtoplija.

Najvažniji vremenski događaj tijekom zime bilo je padanje takozvane prehladne kiše (pučki 'ledena kiša') koje je u veljači zahvatilo Gorski kotar. To je bila dosad najveća prirodna katastrofa u tome gorskom dijelu Hrvatske. Cijelo područje bilo je okovano debelom ledenom korom. Pod teretom leda rušilo se stoljetno drveće, jednako kao stupovi dalekovoda, a raskidali su se elektrovodovi, pa je Gorski kotar ostao bez električne energije.

Proljeće je bilo zamjetno toplije od prosjeka, a oborinski je bilo neujednačeno: na sjevernom Jadranu sušno, a u Slavoniji vrlo kišovito. Ožujak je u Zagrebu bio dosad najtopliji u povijesti. Najvažniji proljetni meteorološki i hidrološki događaj bila je katastrofalna svibanjska poplava rijeke Save u Slavoniji. Uzrok su tome bili učestali prodori vlažnog i nestabilnog oceanskog zraka. Posebice je kišovito bilo u Slavoniji. Rijeka Sava je nabujala iznad dotad najvećih zabilježenih vodostaja, čime su pridonijele i bujične vode bosanskih rijeka. Rijeka je naposljetku probila nasip, prodrla u županjsku Posavinu, potopila cijelo područje, izazvala golemu štetu, uzrokovala pogibelj brojnih domaćih i drugih životinja te ljudske žrtve.

Alarm na Balkanu - Stigle su polarne temperature!

Ljeto je posvuda bilo toplije od prosjeka, ali ni izdaleka onoliko toplo koliko su to bila protekla ljeta. Međutim, najviše je plijenilo pozornost svojom kišovitošću, pogotovo nakon nekoliko proteklih sušnih ljeta. Posvuda je bilo kišovitije od prosjeka, a najkišovitije ljeti poslovično sušnoj Dalmaciji. Najvažniji ljetni vremenski događaji bili su potopni pljuskovi u ciklonskim vrtlozima. Gdjegdje su, poput Zadra, gradski trgovi postali jezera po kojima se veslalo, plutali automobili ili igralo vaterpolo! Brojne pijavice, šijuni i plimni valovi stanje su činili još dramatičnijim.

Ljeto je posvuda bilo toplije od prosjeka, ali ni izdaleka onoliko toplo koliko su to bila protekla ljeta. Međutim, najviše je plijenilo pozornost svojom kišovitošću, pogotovo nakon nekoliko proteklih sušnih ljeta. Posvuda je bilo kišovitije od prosjeka, a najkišovitije u ljeti poslovično sušnoj Dalmaciji. Najvažniji ljetni vremenski događaji bili su potopni pljuskovi u ciklonskim vrtlozima. Gdjegdje su, poput Zadra, gradski trgovi postali jezera po kojima se veslalo, plutali automobili ili igralo vaterpolo! Brojne pijavice, šijuni i plimni valovi stanje su činili još dramatičnijim.

Vrijeme narednih dana

Atmosferske se okolnosti mijenjaju. Redoviti i pozorni promatrači vremenskih karata zamijetit će slabljenje mrzle anticiklone na području Hrvatske, što se događa pod naletima toplijeg zraka s Atlantskog oceana.

U takvim će okolnostima već sutra ujutro hladnoća biti znatno podnošljivija od jutrošnje, a u mnogim će kopnenim krajevima biti magle ili maglenih oblaka. Na Jadranu će bura oslabjeti i biti slaba, a samo na izloženim mjestima umjerena

U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji će nakon nestanka magle biti sunčano, a popodnevna temperatura mogla bi premašiti sada čarobnu Celzijevu ništicu. I vjetar će biti slabašan.

U Istri, na Kvarneru i u velebitskom podgorju očekuje se sunčan dan s popodnevnom temperaturom blizu deset stupnjeva, uz nježan vjetar. U Gorskom kotaru i Lici nakon jutarnje magle pretežito sunčano i zamjetno toplije nego danas.

U Dalmaciji dan vedar i ponovno pristojno topao uz popodnevnu temperaturu oko deset stupnjeva ili malo višu. Ugođaju će pridonijeti i slab vjetar, sjeverac i sjeverozapadnjak..

Najvažnije je što će se nakon sutrašnjeg zatopljenja zadržati toplinski ugodnije vrijeme. U subotu i nedjelju će u kopnenoj Hrvatskoj biti slabe oborine, negdje kiše, pa i „ledene", drugdje snijega. U ponedjeljak djelomice sunčano s jutarnjom maglom.

Na Jadranu subota sunčana, u nedjelju prolazno pogoršanje sa sjevercem, a u ponedjeljak razvedravanje, ali i zahladnjenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene