Obavijesti Video Pretražite Navigacija

200 godina židovske zajednice u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovska osnovna škola "Lauder-Hugo Kon" večeras je prigodnim programom učenika svečano otvorena u novouređenim prostorijama u zagrebačkoj Ivanićgradskoj ulici.

Riječ je o privatnoj židovskoj osnovnoj školi s pravom javnoga upisa koja sada ima 18 učenika u prva četiri razreda osnovne škole. 

Pročitajte i ovo Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa Na Danu židovske zajednice Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi: "Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija" Slika nije dostupna Kao u srednjem vijeku Otkrio tajne najortodoksnije i najtajnovitije zajednice na svijetu

Škola nosi ime Huga Kona - zadnjega predsjednika Židovske općine Zagreb (ŽOZ) prije početaka Drugoga svjetskog rata, a u nazivu joj je i ime Fundacije Lauder koja podupire rad škole.

Od sljedeće školske godine u toj će školi biti i viših razreda
osnovne škole, najavila je ravnateljica Jasenka Rafaj ističući da je glavna zadaća zaposlenih da škola bude elitna. Pri timu, objasnila je Rafaj, elitizam kojemu težimo jedino je onaj koji se odnosi na metode i način učenja.

Zahvalila je svima koji su pomogli da se škola osnuje i da radi u lijepom i kvalitetno uređenom prostoru. 

Posebice je pak zahvalila predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu te predsjedniku Židovske vjerske zajednice Bet Israel Ivi Goldsteinu.

Članica Školskoga odbora Elza Franović podsjetila je da škola uspješno djeluje već četiri godine što pokazuju i razina znanja koju su stekli učenici. Ipak, bez obzira na zadovoljstvo postignutim, snažno smo motivirani da budemo još bolji.

Glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don podsjetio je da je ta židovska vjerska zajednica danas svečano obilježila i dva stoljeća zagrebačke židovske zajednice.

Otvorenje škole istoga dana za rabina Da-Dona znak je pak budućnosti te zajednice i osiguranje njezinoga života u sredini u kojoj već ima dugu povijest. Jer, smatra, škola je i najvažnija institucija koja osigurava budućnost.

Rabin Da-Don izrazio je zadovoljstvo danas potpisanim ugovorom s Ronaldom Lauderom, predstavnikom Fundacije Lauder, kojim je, istaknuo je, osigurana daljnja potpora te fundacije radu škole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene